Ara no es llença ni la runa
La construcció, que és el sector que ha patit més la crisi a Catalunya, afronta reptes com el reciclatge de les runes en els llocs en què es treballa, ja que redueix els costos i suposa una millora mediambiental
«Tot el que reclamem és un canvi de mentalitat en el procés; és un canvi de cultura, hàbits i inèrcies en el cercle productiu, que suposa la producció i la gestió dels residus», segons explica Ramon Tella, conseller delegat de Gestora de Runes de la Construcció (GRC). Es tracta d'una empresa mixta del sector de la construcció. El sector de la construcció, que és el que més ha patit la crisi a Catalunya, afronta reptes com el reciclatge dels materials. GRC ha apostat per valorar el mal moment com una oportunitat i, per això, des del setembre passat disposa de l'empresa Gestora de Runes en Origen (GRO) –entre altres companyies noves– per promoure el reciclatge, en els llocs en què es treballa, per reivindicar dos grans aspectes: una millor optimització de la gestió i una millora dels impactes mediambientals.
Després de més de 15 anys d'experiència, GRC considera que malgrat la situació de recessió calen projectes innovadors per fer evolucionar el sector i millorar-lo. Segons Tella, La gestió dels residus in situ, «tant quan construeixes com quan enderroques», és un dels reptes per progressar. Per això l'objectiu de GRO és centrar-se en els residus vinculats en la construcció. «La idea que plantegem és que la gent s'imagini els contenidors d'obra dels carrers, i aquella varietat d'elements que hi van a parar; el que pretenem és seleccionar-los i reciclar-los», exemplifica Tella que, en aquest sentit, demana el suport dels constructors per valorar el canvi «com una oportunitat i no com un prejudici».
Catalunya, un referent
Catalunya és a l'avantguarda a l'Estat espanyol en la recuperació de runa, que es dividirà gairebé a parts iguals entre els materials de l'edificació i les terres del sòl. Pel que fa al 50% de la runa, GRO calcula que, a Catalunya, actualment se n'aprofita un 60%, «per tant, estem en una etapa molt consolidada» assegura Tella. En països europeus de referència per al sector, com ara Alemanya i Holanda, la proporció de reutilització a la mateixa obra pot arribar al 80 i 90%.
Per dur a terme aquest procés de reciclatge, GRC disposa de 27 abocadors per gestionar la runa, a més de 19 plantes de reciclatge. Aquestes instal·lacions se situen bàsicament a les comarques de Barcelona i de Girona, amb exponents com la restauració paisatgística de la zona del Club Med al Cap de Creus, que està previst que s'acabi abans de final de l'estiu. A Barcelona, des de fa dos anys, GRC desenvolupa la construcció del dic nou del port de Barcelona a partir de material reciclat amb materials sobrants de la construcció de la nova L9 del metro. Pel que fa al tren d'alta velocitat (TAV), fa temps que es recicla en el tram de Sagrera cap a Montcada i, a partir d'ara, es començarà a reciclar en el tram des de Sants fins a Sagrera, amb una part dels residus que aniran a la restauració del Turó de Montcada, i del mateix port.
Exportació del model
En el procés de planificació d'ampliació del port de Barcelona al dic sud, s'intenta que sigui una recuperació integral amb runes i terres. «Si ens situem 25 anys enrere, tota l'ampliació s'hauria fet amb material de cantera, i aquesta proposta no existiria, i ara per ara, s'està fent tot amb material reaprofitat», segons comenta el conseller delegat de GRC. Aquesta empresa intenta expandir aquest model a través de la promoció que en fa la Generalitat, la Cambra de Comerç i la Cambra de Contractistes en les missions comercials. Els reptes arriben a indrets tan diversos com Xangai, que és la primera ciutat on es vol dur a terme, Tunis i Rio de Janeiro. «És un model que és evident que encaixa en les ciutats portuàries, amb grans metròpolis en què es produeixen una quantitat important de residus», avança Tella. A més, GRC a partir d'ara desenvoluparà una activitat intensa en innovació amb col·laboració amb la Universitat Politècnica (UPC) per desenvolupar formigons nous a partir de material de construcció reciclat.