Política

El món local es rebel·la contra la sentència i el Tribunal Constitucional

Ajuntaments, diputacions i consells comarcals aproven declaracions a favor de l'Estatut

Un regidor del PP de Cervera va donar-hi suport

La caixa de trons que ha destapat el Tribunal Constitucional (TC) amb la sentència contra l'Estatut també ha repercutit en el món local. Ajuntaments, diputacions i consells comarcals de tot el país donen llum verd a mocions o declaracions en què reclamen respecte per la carta catalana i l'autogovern i també censuren el paper dels magistrats del TC.

Alguns consistoris han aprofitat que aquests dies tenien previst celebrar un ple per incloure en l'ordre del dia mocions per rebutjar la decisió de l'alt tribunal i fins i tot n'hi hagut d'altres que han convocat sessions extraordinàries només per demostrar el rebuig del municipalisme, com per exemple el ple d'ahir a la tarda a Barcelona. A Girona tots els grups municipals, excepte el PP, van consensuar una declaració institucional i Lleida seguirà la mateixa tònica en el ple d'avui –Tarragona ho farà la setmana vinent. Altres institucions que s'han afegit a aquesta onada d'indignació són les diputacions de Barcelona i Lleida. Aquest darrer organisme, quan es va fer pública la sentència, va decidir que la senyera onegés a mig pal en senyal de dol fins que se celebri la manifestació del 10 de juliol i va retirar la bandera espanyola, tot i que ahir van tornar-la a col·locar. Alguns consells comarcals de Lleida també han posat la senyera a mitja asta.

El Partit Popular, com és lògic, s'ha desvinculat d'aquest procés, però a Cervera l'únic regidor d'aquesta formació, Julián Puig, que forma part d'un heterogeni govern amb PSC, ERC i uns independents, va donar suport dimecres a una moció que rebutja la resolució del TC i també insta a la mobilització el 10-J. L'endemà Puig va rectificar, no se sap si mutu proprio o per pressions de la direcció del partit, i va assegurar que el seu vot afirmatiu havia estat un “error” i que feia seves les tesis dels dirigents populars.

Les entitats municipalistes també han mostrat el rebuig a la sentència i la seva intenció és sumar-se a les iniciatives que es promoguin des del govern i el Parlament per fer una resposta unitària. El president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, va defensar la “plena constitucionalitat” de l'Estatut, mentre que el seu homòleg de l'Associació Catalana de Municipis, Salvador Esteve, va alertar que la resolució del TC tindrà “conseqüències” a llarg termini i “potser provocarà un canvi de cicle”.

Barcelona fa una crida a la mobilització del 10-J

L'Ajuntament de Barcelona va voler donar solemnitat al ple extraordinari que ahir va convocar per rebutjar la sentència contra l'Estatut i el va celebrar al Saló de Cent. Tots els grups municipals, amb l'evident excepció del PP, van donar suport a una declaració institucional en què es fa una ferma defensa del text estatutari, es crida a la mobilització per al 10 de juliol i es censura l'actitud de l'alt tribunal en tot aquest procediment. PSC, CiU, ERC i ICV-EUiA van demanar respecte per “la voluntat dels catalans”i van carregar contra el PP, mentre que els populars van afirmar que la sessió només serveix per “tapar la incompetència” i “aspectes qüestionables de la gestió pública”. A banda de Barcelona, altres consistoris que s'han anat adherint a aquest moviment o que ho faran en els pròxims dies són Sant Cugat del Vallès, Sabadell, Reus, Tortosa, Figueres, Llagostera, Ripoll i Roses, entre molts d'altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia