Articles

L'autonomia que cal és la digital

La defensora en funcions del poble espanyol, María Luisa Cava de Llano, troba inútil que els immigrants parlin català. Aquest estiu que molts catalans han practicat unes saludables vacances de turisme interior, és a dir, sense sortir de Catalunya, hauran comprovat com els immigrants que treballen en el sector serveis s'adrecen als clients majoritàriament en català. La nova immigració, que en els últims anys ha fet créixer el país amb un milió i mig d'habitants, s'ha integrat en llengua catalana amb gran normalitat a la Catalunya dita “de comarques”. A l'àrea metropolitana de Barcelona aquesta realitat és matisada, però no pas per l'actuació de la senyora Cava.

Les autoritats de l'Estat –abans el Tribunal Constitucional i ara el Defensor del Poble– han demostrat que no aposten pel respecte a la pluralitat lingüística. El català, cal recordar-ho, és la vuitena llengua amb més parlants a la Unió Europea, la vintena més editada al món i la vint-i-sisena en nombre de pàgines a internet. A la pell de brau espriuana –d'aquell Salvador Espriu que volia l'entesa entre Catalunya i Espanya i que ha quedat desautoritzat per la història recent, segons confessa ara Jordi Pujol– el català no ha triomfat, però la nostra és una llengua que s'ensenya en 120 universitats de 31 països.

La vitalitat d'una llengua avui s'explica per la seva presència a la xarxa, i a la trinxera digital les xifres són imparables. El català és la vuitena llengua en nombre de blogs a internet, la catorzena de Google i la tretzena a la Wikipedia. De fet, la Viquipèdia catalana acaba de superar la noruega i creix a un ritme superior a la xinesa. Allà on no cal tenir estat propi per viure amb normalitat, com és internet, on el Tribunal Constitucional i el Defensor del Poble no poden posar entrebancs, el català s'expandeix.

En el món analògic, però, qualsevol mesura per òbvia que sembli –el català a TV3 i Catalunya Ràdio o la preferència del català que fixa la llei d'acollida– és objecte dels atacs més furibunds. Un argument més per als que reclamen l'estat propi. Només amb un estat a favor el català creixerà com ho fa a internet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.