Societat

40.000 barcelonins visiten el castell de Montjuïc en la jornada de portes obertes

Unes 40.000 persones, segons fonts municipals, han assistit avui al castell de Montjuïc amb motiu de la festa ciutadana de portes obertes que ha organitzat l'Ajuntament de Barcelona per simbolitzar la recuperació de la fortificació.

D'aquestes 40.000 persones, un total de 26.000 han utilitzat el telefèric de Montjuïc o els autobusos llançadora disposats per arribar a la fortalesa.

Castellers, gegants i trabucs han protagonitzat la jornada en la qual els ciutadans, que han patit llargues cues per accedir al castell, han pogut veure el recinte amurallat, així com el pati d'armes i algunes exposicions temàtiques.

La festa ha començat amb el lliurament simbòlic de l'alcalde, Jordi Hereu, de la clau del castell a un grup de nens.

En l'antic cos de guàrdia del recinte s'ha inaugurat l'exposició "Barcelona té castell!", en què es recorda la història de cinc segles de la fortalesa, si bé el recinte actual va ser projectat a mitjans del segle XVIII, i els futurs usos que tindrà el baluard.

El cantautor valencià Raimon ha conclòs la jornada festival amb un actuació al fossat de Santa Eulàlia, prop d'on el president de la Generalitat republicana, Lluís Companys, va ser afusellat pel règim franquista el 1940, que ha estat seguida per unes 4.000 persones, segons les mateixes fonts.

Ministeri de Defensa
CiU, ERC i ICV-EUiA han demanat que el Ministeri de Defensa surti del futur consorci de gestió del Centre de la Pau que s'instal·larà al castell de Montjuïc de Barcelona, ara que avui se celebra una festa per tornar simbòlicament l'edifici a la ciutat, que culminarà amb un concert del cantautor Raimon.

El segon tinent d'alcalde d'Acció Social i Ciutadania i president d'ICV-EUiA a l'Ajuntament, Ricard Gomà, ha considerat "un contrasentit" que Defensa estigui al consorci i ha demanat un interlocutor per part del govern espanyol que "s'ajusti molt més al projecte" del castell de Montjuïc.

En una roda de premsa, el president de CiU a l'Ajuntament, Xavier Trias, també ha rebutjat la presència de Defensa al consorci i ha demanat a Chacón que "per dignitat, el ministeri no sigui" l'interlocutor de l'Estat. "Em diran que els exèrcits han canviat, però és una qüestió de simbolisme", ha afegit.

El president d'ERC a l'Ajuntament, Jordi Portabella, ha exigit que es produeixi "un retorn efectiu a l'Ajuntament i sense condicions" del castell, pel que va veure com "una cortina de fum" la jornada d'avui. "Això no és una festa a la qual hagi d'assistir", ha sentenciat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.