Societat

Localitzen la primera lloba a Catalunya en 80 anys

Anàlisis genètiques demostren l’arribada d’una primera femella al Cadí-Moixeró

Tècnics del departament de Medi Ambient han confirmat per primera vegada en 80 anys la presència d’una lloba a Catalunya. El llop (Canis lupus) es va donar per extingit a Catalunya el 1929 amb la captura d’un últim exemplar a Horta de Sant Joan. A principis d’aquest segle es van tornar a trobar indicis de la presència d’aquesta espècie emblemàtica al Pirineu i el 2004 la Generalitat va confirmar-ne l’existència. Després es va descobrir que procedien de les serralades de Madres (França) i dels Apenins (Itàlia).

Ara les anàlisis genètiques de les mostres d’excrements i pèl dels llops recollides el 2008 confirmen la presència de sis llops, un dels quals era una femella. En concret, la lloba va ser detectada al Parc Natural del Cadí-Moixeró i, de moment, es desconeix si es tracta de la mateixa femella detectada a França anys enrere. Els tècnics no han trobat fins ara cap indici de reproducció i no es descarta que la femella sigui un exemplar jove.
Les dades acumulades fins ara indiquen que la població de llops identificats al Pirineu i el Prepirineu català és molt petita (en total, 11 exemplars diferents) i està formada per animals que es desplacen al nord i el sud de la serralada.

Tímida consolidació
Els anys 2007 i 2008 es van detectar tres exemplars repetits, un detall que podria indicar que la recuperació del llop a Catalunya comença tímidament a ser una realitat. Les mostres i el balanç del 2009 encara estan pendents de confirmació.

Durant els últims 10 anys s’han fet 18 observacions segures de llops a Catalunya, 17 de les quals van ser al Cadí i serres contigües (a la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Berguedà i el Solsonès). L’any 2008 es va confirmar per primera vegada la presència de dos exemplars que anaven junts a l’alt Ripollès.

Des del 2004, la Generalitat porta a terme campanyes de seguiment de l’espècie i, de forma paral·lela, programes d’ajut i suport als ramaders que puguin resultar afectats per l’acció dels animals.

El 2008 es van atribuir als llops cinc incidències amb ramats, amb un balanç de 8 caps de bestiar morts i 7 de desapareguts; i el 2009 es van comprovar dos atacs de llops, amb 3 caps de bestiar morts (unes xifres insignificants si es comparen amb els atacs de gossos assilvestrats als ramats). Medi Ambient assegura que en tots els casos d’incidents amb llops, els ramaders afectats reben assistència i es poden acollir a les compensacions establertes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.