Cultura

Mor José María Nunes, mestre de l'Escola de Cinema de Barcelona

El director portugués ha mort als 80 anys a la Ciutat Comtal

El director José María Nunes, mestre de l'Escola de Cinema de Barcelona, ha mort aquesta matinada a la Ciutat Comtal a l'edat de 80 anys. Aquest dimecres a les 15 h s'obrirà la capella ardent al tanatori de Collserola i el funeral s'oficiarà a les 17 h. La mort de Nunes s'ha produït el mateix mes en què s'ha estrenat la seva última pel·lícula, Res publica.

Nascut a Faro (Portugal) el 1930, Nunes va ser l'iniciador de l'anomenada Escola de Barcelona de Cinema. De fet, aquesta ciutat ha estat el principal escenari de moltes de les seves pel·lícules, a través de les quals ha reflectit part de la història de Barcelona. La seva primera pel·lícula va ser Mañana (1957), que va ser restaurada fa uns anys per la Filmoteca de Catalunya. Entre la seva filmografia hi ha A la soledat (2008), Amigogima (2001), Gritos a ritmo fuerte (1984), El secreto, amor (1982), Autopista A-2-7 (1977), Metamorfosis (1971), Sexperiencias (1969), Biotaxia (1968), Noche de vino tinto (1966), Superespectáculos del mundo (1963) i No dispares contra mí (1961).

L'últim acte públic a què va assistir va ser el 4 de març quan el president de la República portuguesa, Cavaco Silva, el va distingir com a Gran Oficial de l'Orde Militar de l'Espasa de Santiago de la Cultura, en un acte celebrat a Barcelona. L'any passat, a més, la Cinémathèque francesa li va retre homenatge com a precursor de la Nouvelle Vague.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.