Política

Els pressupostos de l'Estat no inclouen cap partida per pagar els deutes pendents amb Catalunya

El govern espanyol deixa a zero els 219 milions d'euros corresponents a la disposició addicional tercera de l'Estatut

La inclusió d'aquest import era la condició de CiU a Rajoy per recolzar els comptes

El projecte de pressupostos de l'Estat no preveu recursos per pagar la disposició addicional tercera de l'Estatut a Catalunya. El govern espanyol rebaixa dels 950 milions d'euros previstos l'any 2011 fins a zero la partida per a les comunitats d'Andalusia, Aragó, Castella i Lleó, Catalunya i Balears “en compliment amb el que s'estableix en matèria d'inversions en els seus respectius estatuts d'autonomia”. El govern d'Artur Mas esperava que almenys els 219 milions d'euros de l'addicional tercera corresponent a l'any 2009, i que s'havien de pagar aquest any, estiguessin consignats en aquests comptes. De fet, aquesta era la condició de CiU per votar a favor dels pressupostos, a més de l'establiment d'un calendari per al pagament dels 759 milions del 2008.

Segons el projecte de llei de pressupostos del ministeri d'Economia, la partida per a les comunitats d'Andalusia, Aragó, Castella i Lleó, Catalunya i Illes Balears “en compliment amb el que s'estableix en matèria d'inversions en els seus respectius estatuts d'autonomia” està a zero, és a dir, ni un euro per pagar la disposició addicional tercera corresponent a l'any 2009 (219 milions d'euros) i que s'havia de pagar aquest any. Altra cosa és que després les negociacions entre els dos governs fructifiquin en un acord.

Evidentment, tampoc hi ha recursos de moment per pagar el deute dels 759 milions d'euros de l'addicional tercera del 2008, que s'havien d'haver abonat a la Generalitat l'any 2011. I és que en els comptes de l'any passat, el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va consignar 950 milions d'euros per aquesta qüestió, però el PSOE mai va fer efectiu el pagament.

El govern va carregar durament contra Zapatero per aquest incompliment i va patir problemes de tresoreria per no haver rebut aquests recursos. Fins i tot el PP, tant des de Catalunya com en l'àmbit estatal, va criticar que no es paguessin els deutes a la Generalitat. Els populars, però, mai van aclarir si inclourien aquests 219 milions d'euros ni tampoc si pagarien els 759.

Des de CiU, el seu portaveu al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida va condicionar fa uns dies el seu ‘sí' als pressupostos de l'Estat al fet que incloguessin els 219 milions corresponents al 2009. Duran ja donava per fet el pagament dels 759 milions d'euros ja que l'Estat, segons va explicar, va signar un acord a la comissió bilateral del 19 de juliol de l'any passat amb Catalunya que l'obliga a pagar.

Malgrat tot, la Generalitat ha fet els seus propis comptes incloent l'ingrés dels 219 milions d'euros, però no els 759 milions, ja que es tracta ja d'un deute de l'any passat.

Pel que fa al fons de suficiència, els pressupostos preveuen per a Catalunya una partida de 1.753,25 milions d'euros, un 4,7% menys respecte a l'any 2011. L'acord de finançament del 2009 estableix aquest fons per mantenir l'statu quo de cada comunitat, ja que serveix per compensar la diferència entre els ingressos obtinguts per les autonomies i les obligacions de despesa que tenen en prestar serveis corresponents a competències transferides.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.