Política

El PSC i el PP s'apunten als atacs mediàtics i volen que Mas doni explicacions

Navarro li demana que aclareixi si té comptes a Suïssa, i Chacón diu que “ara entén això de l'estat propi”

Camacho diu que ha de demostrar que no és cert

El PP i, sobretot, el PSC van ser els partits que van fer més sang ahir amb les informacions aparegudes a El Mundo sobre la suposada connexió directa d'Artur Mas i la família Pujol amb el cas Palau, i van afanyar-se a exigir explicacions al president. El líder socialista, Pere Navarro, va demanar al candidat de CiU que aclarís “si tenia comptes corrents a Suïssa o altres paradisos fiscals”. “Només ens cal un sí o un no”, hi va afegir. En cas contrari, el socialista instava Mas a presentar immediatament una querella, que la federació ja ha anunciat, “perquè cada minut que passi augmenta la sospita”. Poca cosa més va afegir Navarro, conscient que el vent pot bufar a favor seu vinculant tan sols les paraules “Mas” i “paradisos fiscals” en plena campanya electoral.

Més contundent va ser la diputada i exministra Carme Chacón, que ahir s'estrenava donant suport a Navarro. “Ara ja entenem això de l'estat propi de Mas, no era propi per als catalans, sinó per apropiar-se'l ells”, clamava. I és que, segons Chacón, “el govern ha posat Catalunya en el focus de la corrupció com mai ho havia estat abans”. Navarro va acabar l'acte reivindicant una “Catalunya decent” en contraposició a “la Catalunya independent” que defensa Mas. L'acte va tenir la presència, davant les càmeres i darrere l'orador, de membres de les Joventuts Socialistes amb pancartes amb el lema Catalonia is not Liechtenstein i Catalonia is not Switzerland.

Pel seu cantó, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, deia amb prudència que en aquests casos “cal donar explicacions immediatament, o bé posar una demanda judicial contra el mitjà perquè és fals i són acusacions molt greus”. Més agosarada, la candidata, Alícia Sánchez-Camacho, creu que si Mas ho denuncia és perquè “tindrà els arguments” per defensar-se, però “haurà de demostrar que la informació dels informes policials no és veraç”. “Tant de bo CiU demani que la justícia arribi fins al final”, cloïa.

Més cauts van ser els altres principals partits. ICV passava de puntetes sobre el tema i preferia no opinar mentre no s'aclareixi la investigació, i el candidat d'ERC, Oriol Junqueras, creu que “qualsevol informació en aquest sentit preocupa si és certa, i també si es publica i no ho és”. El republicà, per a qui la corrupció “és un mal profund que sempre provoca dolor i pena”, “preferiria” que la notícia del diari madrileny no fos certa, si bé espera “llum i transparència” sobre el cas.

Navarro rebutja fer un front antiindependentista

El candidat del PSC, Pere Navarro, va descartar ahir unir forces amb el PP i crear un front antiindependentista, perquè tots dos partits tenen “projectes diferents” per a l'Estat. Segons ell, els socialistes defensen un canvi constitucional, mentre els populars veuen la carta magna com “una espècie de llibre sagrat que està en una urna i que no es pot tocar mai”. En aquest sentit, va acusar el PP de voler una recentralització de l'Estat que és a les “antípodes” del projecte del PSC. Un projecte de Navarro basat en el federalisme, el més “ambiciós” i “possible” que pot emprendre Catalunya per millorar l'encaix amb l'Estat espanyol. “Amb el PP no ens posarem d'acord en aquest tema, ni tampoc amb la independència del senyor Mas”, va sentenciar. Un pronunciament que lamentava Alícia Sánchez-Camacho, que considera un “error” el pronunciament del PSC, “acomplexat per defensar que Catalunya és Espanya”. Navarro marcava distàncies amb José Bono, que dijous va recórrer a l'Alemanya nazi per parlar d'independència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.