cultura

Reus

Obre l'hangar del 1937

La museïtzació de l'Hangar dels Russos servirà per recordar la història

El Reial Aeroclub de Reus celebra els seus 75 anys d'història

El Reial Aeroclub de Reus celebra, enguany, el seu 75è aniversari, també aquest any 2010 s'ha inaugurat l'Hangar dels Russos, un cop restaurat. Ahir es va fer l'acte oficial, que servirà per donar pas a la museïtzació de l'espai. Al centre de la nau s'habilitarà una zona, envoltada de vidre, on s'hi podran veure fotografies i textos explicatius de la història de l'hangar dels russos. El nom li ve des de l'any 1937, quan va ser construït per un grup d'enginyeres russes. Es va convertir en una de les bases més importants de l'exèrcit republicà durant la Guerra Civil espanyola per les seves característiques tècniques. Al voltant de la vitrina central s'hi instal·laran avions històrics, amb especial atenció als xatos: el Polikarpov 1-15 era un model soviètic que es construïa a Reus i que va rebre aquest sobrenom per la seva forma.

La museïtzació d'aquest hangar històric serà possible després que Aena el cedís a l'aeroclub. La nau no és ubicada en la seva situació original. L'expansió de l'aeroport de Reus va obligar a traslladar-la peça per peça per poder-la salvar. Tot i això, totes les parts implicades es van mostrar orgulloses de fer possible la rehabilitació de la nau. Encara que pugui semblar una paradoxa, un dels principals hangars de l'exèrcit republicà durant la Guerra Civil espanyola vol esdevenir un “memorial per a la pau”, segons va explicar Maria Jesús Bono, directora de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya. Sobre la museïtzació de l'Hangar dels Russos també en va parlar el president de l'aeroclub de Reus, Enric Morralla. “Més història que aquest hangar no la té cap altre lloc”, deia ahir, després d'explicar la manera com s'havia aconseguit la cessió de la nau i el seu trasllat als terrenys de l'aeroclub.

Durant l'acte d'ahir també hi va haver lloc per a l'homenatge als impulsors de l'aeroclub. Morralla va començar el seu discurs recordant els noms que formaven la seva junta fundacional. Els va agrair la tasca que van començar l'any 35 amb la fundació del Reial Aeroclub de Reus i la compra de terrenys per començar a desenvolupar-hi la seva activitat. De fet, es va poder agrair personalment a un d'aquests socis fundadors de l'aeroclub, que ahir va ser present a la inauguració. Àngel Arraez, de 98 anys, va rebre el pin d'or de l'aeroclub de Reus i les felicitacions i homenatges tant del president del club com de molts dels que ahir omplien l'Hangar dels Russos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.