Comunicació

La ‘movida' dels 70 a Barcelona

Un documental de TV3 i TVE recorda la contracultura ‘underground' de Barcelona amb els seus protagonistes

El treball aborda el moviment des de totes les vessants: política, musical i també social

S'ha mitificat molt la Movida madrilenya com a colofó de la transició però sovint s'ha oblidat que, anys abans, a la Barcelona dels setanta i principi dels vuitanta hi va haver un moviment rupturista, la contracultura, la Barcelona Underground. La música de Pau Riba o Sisa, els còmics de Nazario o els macrofestivals de Canet són algunes de les expressions d'aquell moviment que es difonia en publicacions com Ajoblanco. Recuperar i divulgar l'atmosfera de la Barcelona d'aquells anys a través del testimoni dels protagonistes és l'objectiu del documental Barcelona era una festa: Underground (1970-1983), coproduït per Televisió de Catalunya (TVC), TVE i les productores Séptimo elemento i Monsier Alain. Dirigit per Morrosko Vila-San-Juan, el documental –que es podrà veure a final de novembre a TV3– ja ha estat seleccionat per participar en festivals: Cinespaña de Tolosa, l'In-Edit de Barcelona i el Memorimages de Reus.

El productor executiu, Pablo Sánchez Marquiegui, va ressaltar la laboriosa feina de documentació, tant de recerca com de digitalització. A més de l'arxiu de TVE, s'ha pogut accedir a arxius personals, amb fotografies i filmacions fins ara inèdites. Per Sánchez Marquiegui, el documental parla del moviment underground barceloní des de totes les vessants: política, musical i també social, com ara les drogues i el sexe. Sense veu en off, les declaracions dels testimonis s'enllacen amb les imatges d'arxiu que també es van projectant en el croma situat darrere els entrevistats. La música és original de Raúl Fernández, Refree, així com el disseny de la careta és de l'Estudio Mariscal. Precisament, el dibuixant Xavier Mariscal és un dels setze entrevistats entre els quals hi ha l'escriptor Quim Monzó, els músics Pau Riba o Oriol Tramvia, els dibuixants Nazario, Montesol i Miguel Gallardo o els periodistes Luis Racionero, Ramón de España i el creador de Zeleste Víctor Jou. El productor executiu del treball destaca que tots aporten un “discurs clar”, “desmitificador”. “Desenganyats?, en part sí. Però també són molt crítics amb el moviment”, explica. En aquest sentit destaca l'eclecticisme de les opinions. “S'ho passaven bé, i punt”, conclou.

La productora Séptimo elemento amb Morrosko Vila-San-Juan estan treballant actualment a abordar els moviments culturals de la Barcelona dels anys seixanta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.