Comunicació

Sense ràdio en català

Les emissores de ràdio Flaix FM, Ràdio Flaixbac i RM Ràdio van desaparèixer de les ones de Perpinyà el 20 de setembre. El Consell Superior de l'Audiovisual (CSA) francès, sol·licitat pel Comitè Tècnic Regional (CTR) de Tolosa de Llenguadoc, va adreçar una carta formal a l'Estat espanyol, el passat mes d'agost, ordenant a les emissores el tancament de la seva difusió al territori francès, al·legant interferències a les emissores Radio Nostalgie i Radio Catalogne Nord. La desaparició de les emissores va provocar la mobilització dels oients de la Catalunya Nord a través de la xarxa social Facebook i van crear-hi un grup, Per al retorn de Ràdio Flaixbac i Ràdio Flaix FM a Perpinyà, amb més de 840 membres.

Un problema cíclic

El fundador del Grup Flaix, Miquel Calçada, va explicar que es tracta d'un “problema que es repeteix cíclicament” i tot i que han intentant aconseguir una llicència per emetre “no ha estat mai possible”. També va destacar que estan buscant una altra freqüència per a Flaix FM com a alternativa a la freqüència afectada, el 92.9. Des del dimarts 19 d'octubre, Flaixbac torna a emetre cap a Perpinyà, a través de la freqüència 103.6, en un marc d'alegalitat a l'espai català transfronterer. “A la Catalunya Nord, el grup Flaix té alguns milers d'oients”, va argumentar Calçada. D'altra banda, l'emissora de la Generalitat, Catalunya Ràdio, que emet cap a Perpinyà des del 1990, també forma part de la llista d'emissores apuntades per França. No ha tancat les emissions, però sí que n'ha reduït la potència, dificultant-ne la recepció al Rosselló. Totes les emissores sud-catalanes captades al Rosselló emeten des del Pic de les Salines, al municipi alt-empordanès de Maçanet de Cabrenys, a 800 metres del territori francès. També hi emeten uns 40 canals de TDT catalana i espanyola, sense generar cap problemàtica particular.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.