Economia

Zapatero proposa un model “flexible” de jubilació als 67 anys

El president del govern espanyol insisteix en augmentar l'edat de jubilació perquè la situació actual “no és sostenible”

Zapatero afirma que vol negociar amb tots els partits polítics i posa el 28 de gener com a data límit per aprovar la reforma de les pensions

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat avui que l'executiu mantindrà la seva proposta d'augmentar l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys, encara que ha precisat que s'incorporaran “factors de flexibilitat raonables”.

Zapatero s'ha referit a les intencions del govern en relació amb la reforma de les pensions en la roda de premsa que ha ofert en finalitzar la reunió del Consell Europeu de Brussel·les.

Malgrat que ahir no hi va haver acord en el Pacte de Toledo sobre l'augment en l'edat de jubilació, Zapatero ha assegurat avui que mantindrà aquesta decisió perquè la considera necessària, encara que abans vol parlar amb tots els partits polítics.

Davant d'aquestes converses, ha precisat que la proposta d'augmentar a 67 anys la jubilació tindrà “factors d'estabilitat raonables”. Uns factors que són conseqüència de què, segons ha exposat, no tots els treballadors estan en la mateixa situació, perquè han treballat diferents períodes de temps i han realitzat labors que no són iguals. “Però hem de fer canvis i hem de perllongar el temps d'estada en la vida laboral”, ha insistit abans de recordar que, a l'Estat espanyol, la jubilació mitjana se situa en els 62,6 anys i considerar que aquest fet “no és sostenible”.

A més, ha qualificat d'assenyat el pla que ja apliquen països com Alemanya, França, el Regne Unit, Suècia o Dinamarca.

Zapatero ha subratllat que després de l'informe del Pacte de Toledo, és el govern qui ha d'assumir la responsabilitat de la reforma de les pensions i que, d'acord amb el previst, s'aprovarà el proper 28 de gener. Zapatero també ha afirmat que ho farà “amb totes les conseqüències. El govern -ha afegit- presentarà la proposta de reforma del sistema de pensions que necessita Espanya, que necessiten els treballadors i tots els ciutadans que desitgin tenir un horitzó de confiança i seguretat sobre la seva pensió”.

Després de recordar que hi ha països que ja han fet aquesta reforma, ha explicat que a l'Estat, les dificultats en la Seguretat Social poden arribar d'aquí a quinze o vint anys, però que, per evitar-lo, cal prendre ara les mesures.

Ha recalcat que, si bé deixar que les decisions es prenguessin d'aquí a uns anys podria ser la postura més còmoda per l'actual govern, està decidit a adoptar-les ja.

“Fem ara les coses”, ha animat abans de recordar que Alemanya va afrontar al principi de la passada dècada una agenda de reformes que ara està donant els seus fruits.

Respecte a l'actitud dels partits, ha dit que cadascun demostrarà el seu sentit de la responsabilitat, i ha aclarit que, davant d'aquesta qüestió, ell no pensa en expectatives electorals

Al seu parer, l'anàlisi d'aquest assumpte és decisiu i cal tenir visió de futur, sentit de la responsabilitat, capacitat de compromís de tots els partits i un ampli debat social que ha garantit que promourà el govern per explicar les “raons sòlides i positives” del que es farà. Després d'aquest debat, Zapatero està convençut que la immensa majoria dels espanyols entendrà la reforma.

Zapatero ha reiterat que s'està en un moment històric pel futur de l'economia perquè cal fer ara sacrificis que es convertiran en el futur en confiança, prosperitat i ocupació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.