Política

Votants sense DNI

Més de 70.400 ciutadans de vuit països extracomunitaris podran votar per primer cop al maig

Els equatorians, els més nombrosos

Els electors extracomunitaris eren fins ara una rara avis dels comicis municipals. Només els noruecs tenien dret a vot. El 22 de maig, però, ciutadans de vuit països més de fora de la Unió Europea podran exercir el dret al sufragi per primera vegada, en virtut dels convenis de reciprocitat assolits entre l'Estat espanyol i els seus països respectius. A Catalunya són un col·lectiu de 70.400 persones.

El gros d'aquests països es concentra a l'Amèrica del Sud: Equador, Colòmbia, Perú, Bolívia, Xile i Paraguai. Els altres dos casos són Islàndia –en vies d'ingressar a la UE– i Nova Zelanda. En total, sumats els comunitaris i els extracomunitaris, es calcula que el volum d'electors sense DNI pot assolir els 338.000, més del 6% del conjunt de població cridada a les urnes.

L'avanç té dimensions històriques, però encara deixa al marge col·lectius tan nombrosos a Catalunya com el marroquí, el brasiler, el mexicà, el pakistanès o el veneçolà.

La necessària reciprocitat ve marcada per la Constitució (article 13). Els convenis, doncs, només es tanquen amb règims democràtics que permeten votar als espanyols emigrats en situacions similars. Precisament, aquest ha estat l'escull en el cas de l'Argentina, on la legislació electoral està descentralitzada. Així, a les províncies de La Rioja i Formosa prohibeixen el vot als estrangers i segons el territori demanen d'un a deu anys de residència, amb majories d'edat diferents i fins i tot condicions econòmiques per poder votar.

A l'Uruguai, en canvi, es posen condicions com quinze anys de residència, mentre que a Burkina Faso, amb qui l'Estat espanyol també ha negociat, exigeixen estar al dia del pagament d'impostos. Altres estats amb qui s'han establert negociacions són Trinitat i Tobago, Cap Verd i Corea del Sud, però de moment els catalans d'aquestes nacionalitats encara no podran participar als comicis del maig.

A l'Estat espanyol, la condició que es posa als nous electors és haver-hi residit de forma ininterrompuda almenys durant cinc anys (tres, en el cas de Noruega). Cal que estiguin empadronats, que disposin de l'autorització de residència i que tinguin com a mínim 18 anys. Els interessats tenen de temps fins divendres per inscriure's a l'Oficina del Cens Electoral.

35
nacionalitats diferents
podran votar el 22 de maig, entre comunitaris i ciutadans de fora de la UE.
338.000
ciutadans sense nacionalitat espanyola
tenen dret a sufragi a Catalunya a les pròximes eleccions municipals.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.