Comunicació

Anna Maria Bordas / La nova directora de TVE a Catalunya es marca com a objectiu potenciar la producció pròpia incloent-hi la franja en català

Volem que les emissions en català a TVE, en els moments que calgui, siguin una cosa normal

El dia abans de Nadal va assumir la direcció de TVE a Catalunya, un repte professional nou que assumeix amb il·lusió i respecte, per la responsabilitat que representa.

El centre ja ha trobat el seu encaix en l'estructura de TVE? Hi ha la direcció de La 2, els programes infantils i Teledeporte.

Teledeporte ja està assentat. En els últims mesos hem acabat d'assumir tota la gestió i ara per ara, tant l'emissió com la producció es fan aquí.Tenim la sort de tenir la direcció de La 2 i fer gran part de la producció des de Catalunya i la direcció d'infantils també és aquí, però el canal Clan és a Madrid. Ara hi estem incorporant tota la producció pròpia, com els Lunnis, que es fan aquí. És clar que Sant Cugat és un centre molt important de producció de l'ens.

Podria semblar que el centre ha quedat amb un paper residual. No s'hi fa cap espai d'entreteniment a la nit, a La 1.

Ara com ara, a la graella no hi ha cap programa així. No és que hagin deixat de banda Sant Cugat; al contrari. Tant el director de TVE com el cap d'entreteniment tenen molt clar que han d'utilitzar bastant el centre. A final de gener farem les quatre gales d'Eurovisió per La 1. Per tant, no renunciem a realitzar esdeveniments puntualment.

Quins projectes de futur té?

Potenciar la producció pròpia és un objectiu bàsic. No és un objectiu meu, sinó que és conjunt de tots els treballadors, i també inclou la franja en català. Ara és una franja estable de dilluns a divendres a La 2, de les set a les vuit del vespre més el 59 segons del dimarts, que s'emet en horari de late. Tinc la idea de potenciar-la fent que els treballadors hi participin més. Encara no ho tinc definit, però seria com un concurs d'idees: establir d'alguna manera un projecte per potenciar les iniciatives dels treballadors d'aquí.

L'última direcció ha tingut nombrosos topades amb els representants dels treballadors.

Penso que el diàleg i la col·laboració són bàsics. Evidentment cadascú té el seu paper. Però hi ha molts objectiuscomuns i per això hem de treballar plegats. De fet, ja he mantingut una primera reunió i hem quedat per fer comissions de treball per buscar un camí comú.

Quina valoració fa dels serveis informatius del centre?

S'està rendint al màxim i amb la màxima qualitat: han triplicat la presència de la informació sobre Catalunya als Telediarios. També s'ha fet un esforç per millorar els informatius territorials i ara hi hem d'aprofundir. L'objectiu és mantenir l'aconseguit a escala estatal i augmentar la presència del català al 24 Horas. En aquest sentit, volem que cada cop que hi hagi algun esdeveniment destacat per a Catalunya, el puguem desconnectar i retransmetre en directe en català. Ja ho fem però ho volem fer cada cop que l'actualitat ho requereixi. La TDT ho permet. Usarem tots els recursos perquè les emissions en català a TVE, com vam fer amb l'últim Tinc una pregunta per a vostè, en els moments que calgui, siguin una cosa normal.

Es dóna prou visibilitat a la llengua, amb una hora al vespre?

En l'última etapa de la Montse Abbad hem lluitat perquè fos una franja estable i no depengués de les retransmissions esportives. Està consolidat i no s'ha projectat canviar-la. En un futur, buscar una hora millor? Ha d'encaixar en una empresa molt gran amb graelles molt definides.

TV3 és la televisió dels catalans però TVE a Catalunya va ser la primera en català. Quin ha de ser el paper del centre, ara?

TVE a Catalunya també aspira a ser la televisió dels catalans; no és excloent. TV3 no és cap rival i ha tingut un paper importantíssim en la normalització lingüística. Però també hem estat la tele dels catalans durant anys. Vam fer les primeres emissions en català el 1964 i vam fer una feina prèvia a TV3 en llengua. Ara per ara, a part de reflectir la realitat social de Catalunya amb programes en català de qualitat també hem d'aprofitar la força del primer grup audiovisual espanyol per exportar la realitat de Catalunya a la resta de l'Estat espanyol i fer-la present i propera; hem de ser el mediador entre Espanya i Catalunya. És el que ens diferenciaria de TV3.

També va dirigir RNE a Catalunya

Anna Maria Bordas (Barcelona, 1959) és llicenciada en Ciències de la Informació per la UAB i va entrar a RTVE el 1982. A RNE a Barcelona va treballar com a periodista de política i editora d'informatius, a més de redactora d'internacional als informatius de cap de setmana a TVE a Catalunya. Del 1988 al 1992, va ser corresponsal de RNE a Washington. Va tornar a la seu de Barcelona per ocupar-se de política local. Del 1997 al 2005, va ser directora de RNE a Catalunya i, fins al 2008, delegada de relacions institucionals de TVE a Sant Cugat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.