Política

La dimissió del govern egipci no atura les protestes als carrers

Milers de manifestants continuen als carrers demanant que Hosni Mubàrak plegui

El nombre de morts pels enfrontaments continua augmentant i s'acosta al centenar

Malgrat que el govern egipci ha dimitit formalment aquest migdia, les protestes ciutadanes continuen al Caire. Més de 50.000 persones es troben ja concentrades a la plaça de Tahrir, al centre del Caire, segons informa la cadena Al-Jazira, al mateix temps que les autoritats han ampliat el toc de queda en els tres focus de les protestes contra el president egipci Hosni Mubàrak: la capital, Alexandria i Suez.

El nou toc de queda, anunciat inicialment ahir a petició de l'exèrcit egipci, començarà a les 16.00 de la tarda --les tres a Catalunya- i acabarà a les 8.00 del matí.

Per la seva banda, el líder opositor Mohamed El-Baradei, ha advertit a les autoritats egípcies que “la intifada” organitzada per la població “continuarà” fins que es posin en marxa les reformes necessàries.

“Sigui qui sigui el nou president no haurà d'oposar-se a les reformes”, ha indicat El-Baradei en una entrevista a la cadena panàrab Al-Jazira. “Els egipcis han d'elegir el seu líder. Sigui qui sigui el president, corresponen decidir als egipcis”, ha afegit.

L'exdirector de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) i premi Nobel de la Pau ha apostat per a una “solució conciliatòria” que passi per la redacció d'”una nova constitució per la qual els egipcis tindran el dret d'elegir els seus representants”. “El meu objectiu és el canvi. Vaig dir que Mubarak ha d'anar-se'n. No crec que se'n vagi, però les protestes continuaran si no ho fa”, ha assegurat.

Pel que fa a les xifres de víctimes mortals pels enfrontaments amb la policia, les dades continuen augmentant. Un centenar de persones han mort i 2.000 n'han resultat ferides, segons els darrers recomptes procedents de fonts mèdiques.

Al Caire, Suez i Alexandria, les principals ciutats del país, serien 68 els morts només durant les manifestacions de divendres. Prèviament fonts de les forces de seguretat havien confirmat sis morts, inclòs un policia.

Ja dissabte, fonts mèdiques han informat d'uns 2.000 ferits arreu del país, xifra que, donada la intensitat i la continuïtat de les protestes, augmentarà molt probablement.

Tot i això, aquestes xifres són provisionals i extraoficials, ja que les autoritats no han donat cap dada oficial actualitzada del nombre de víctimes dels disturbis.

Aquesta protesta fa entendre que part de la població no està satisfeta amb les promeses formulades per Mubàrak en el seu discurs d'ahir a la nit, en el qual va fer efectiu el cessament de tot el seu govern i va prometre estudiar les peticions dels manifestants.

Aquest matí també s'ha restablert parcialment el sistema de telefonia mòbil, que va ser suspès ahir durant les manifestacions per ordre governamental.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.