SABADELL
Cal Molins oferirà els primers cursos laborals el mes vinent
La reconversió de l'antiga fàbrica descongestionarà els serveis de promoció econòmica i formació ocupacional del Vapor Llonch
Creixerà el nombre d'alumnes i s'hi impartiran els tallers de flequers, metal·lúrgia i arts gràfiques
L'ampliació dels serveis de promoció econòmica i formació ocupacional del Vapor Llonch, un dels equipaments municipals amb més activitat com a conseqüència de la crisi, cristal·litzarà aquesta primavera amb l'entrada en funcionament de Cal Molins. Les obres de reconversió de l'antiga fàbrica, amb gairebé 3.100 m² de superfície, donaran lloc a un dels centres de formació laboral més grans de tot Catalunya.
El Vapor Llonch disposa aquest curs de 2.500 alumnes inscrits en els diferents programes formatius. Però la tinenta d'alcalde de Treball i Formació, Montserrat Capdevila, avança que amb l'obertura de les noves instal·lacions podran ampliar l'oferta fins a les 3.000 places. A banda, el trasllat de nombroses activitats cap a Cal Molins “alliberarà espai per millorar els serveis d'atenció a l'empresa i als emprenedors”.
És previst que a les noves dependències del carrer Calders s'imparteixi la formació d'arts gràfiques, robòtica i metal·lúrgia, geriatria i flequers. Mentre que a la carretera de Barcelona hi restaran els tallers d'automoció i instal·ladors. En aquest darrer cas, hi haurà més espai per aprofundir en l'àmbit de les energies renovables i la climatització. L'escola d'hostaleria també continuarà al Vapor Llonch.
Integració d'estudis
Capdevila explica que amb les dues instal·lacions aconseguiran un funcionament més racional i coordinat i “s'aconseguirà integrar la formació ocupacional –per a qui cerca feina–, la continuada –per a qui vol ampliar o perfeccionar aptituds– i la professional”, en diàleg permanent amb els gremis per satisfer la demanda del mercat laboral i amb l'opció que els sindicats també hi facin cursets formatius.
Demà, jornada de portes obertes
El consistori ha programat, per demà durant tot el matí, una jornada de portes obertes amb visites guiades a les instal·lacions de l'antiga fàbrica, construïda l'any 1941 per l'arquitecte Santiago Casulleras per encàrrec dels germans Molins. L'edifici és un dels exemples més destacats de l'arquitectura racionalista a la ciutat.
Les obres, executades en dues fases, estan totalment enllestides i només resten les escomeses de gas i electricitat per fer anar els forns dels tallers de fleca, que s'instal·laran en les pròximes setmanes. La primera part de les obres es va iniciar al 2007, i va servir perquè 374 alumnes de diversos tallers del Vapor Llonch –paletes, instal·ladors, fusters i pintors– hi fessin les pràctiques tot rehabilitant l'antic edifici. Amb la injecció econòmica del FEIL, l'any 2009, el consistori va emprendre la segona fase del projecte, que ha servit per condicionar els tres tallers de gran format –les escoles de flequers, metal·lúrgia i arts gràfiques–, el Punt Òmnia, el pati i el magatzem.