Gastronomia
FIRA FESTAST A TORTOSA
Productes locals, els protagonistes
La segona edició està tenint un gran èxit, tot i el mal temps dissabte
Més de 70 expositors mostren des de divendres fins avui el producte ebrenc de mar i terra a la fira Festast de Tortosa, ubicada al pavelló firal. Perquè la qualitat de les matèries autòctones quedin del tot demostrades, una vintena de restaurants de la zona han fet contínues demostracions gastronòmiques suggerint diferents maneres de treballar-la. Els productes estrella d'aquesta segona edició, els més emprats pels restauradors, han estat la tonyina, l'arròs, l'oli, les galeres, els tords i l'abadejo. Un ampli ventall de productes que tornava a demostrar el valor i la riquesa de les matèries primeres de les Terres de l'Ebre als prop de 8.000 visitants procedents de dins i fora de la regió.
Aquest any el Festast ha apostat per donar un toc més de color, incorporant a la programació cares del tot mediàtiques i conegudes per la gent del carrer. Durant la tarda d'ahir, per exemple, es va poder assistir al show de cuina del televisiu Isma Prados, que amb el to simpàtic i proper al qual ens té acostumats va explicar com a primícia que avui dilluns comença un nou programa de cuina. També es va poder gaudir de la divertida i suculenta presentació d'un plat d'esqueixada de bacallà duta a terme pel cantant Pep Sala, acompanyat per Paco Sorolla, de Bacallaners Sorolla de Tortosa.
La fira Festast és una mostra de la gran ebullició gastronòmica actual a l'Ebre. “Els cuiners de les nostres terres no es reciclaven. Actualment estan oberts a productes nous i noves maneres de fer”, apuntava Joan Forcadell Pinyol, gastrònom i un dels principals organitzadors de la fira. En referència al canvi de mentalitat palpable a la zona en aquest terreny, Forcadell afegia: “Ara els gastrònoms ebrencs reflexionem sobre el producte que tenim i de retruc donem valor al territori”. “La fira és un bon compendi de tot el que tenim i de tot el que s'està fent gastronòmicament. Si et poses a pensar, a nivell de cuina l'únic que no produïm aquí és cava i caviar. Aquest any a Txerta s'està destil·lant cava de taronja, les coses estan canviant”, insistia Forcadell, mostrant el moment d'evolució històric actual. Com a novetat d'enguany, a la fira s'ha introduït el tema de la cocteleria, destacant-lo amb una sessió acrobàtica ahir al vespre per posar el punt i final a la programació del dia. L'actuació, a més, va sorprendre el públic amb un còctel innovador fet amb oli d'oliva.
Avui a la tarda, la jornada dedicada als professionals serà conduïda per la periodista i directora del programa Cuines de TV3, Tana Collados, que a més de presentar el lliurament de premis gastronòmics Llorenç Torrado 2011, donarà l'entrada a la ponència que oferirà la cuinera Carme Ruscalleda del Restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar (tres estrelles Michelin), de la mà de Fran López, del Restaurant Torreó de l'Indià de Txerta (una estrella Michelin), sobre l'evolució de la gastronomia titulada De la tradició a la innovació.