Política

“L'Estat ens deu 62 milions d'euros de malalts que vénen a tractar-se a Catalunya”

El conseller de Salut detalla que en medicació el govern espanyol deu 15 milions d'euros i en hospitalitzacions de pacients d'altres comunitats, 47 milions

Després que 10.000 persones es manifestessin contra la retallada, Boi Ruiz sentencia: “Sóc un ferm defensor del sistema sanitari públic”

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha detallat aquest divendres que l'Estat deu a Catalunya 62 milions d'euros en tractaments a pacients que vénen d'altres comunitats autònomes. “Només en medicació, l'Estat ens deu 15 milions d'euros, i en hospitalització de pacients d'altres comunitats que vénen a tractar-se a Catalunya, 47 milions d'euros”, ha anunciat el conseller.

Aquestes declaracions, realitzades en una entrevista a Els Matins de TV3, es produeixen hores després que 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'apleguessin a la plaça Sant Jaume de Barcelona per oposar-se a la retallada preparada pel govern en sanitat, educació i altres serveis.

Precisament, Ruiz ha volgut reiterar que si haguessin arribat els 1.400 milions que el govern central “deu a Catalunya ara no estaríem aquí i la plaça Sant Jaume no s'hagués omplert”.

No obstant això, el conseller de Salut ha reconegut que potser no s'han explicat prou bé les mesures, però ha justificat que calen les retallades per poder mantenir el sistema sanitari català. “Potser no ho comuniquem prou bé, però sabem el que fem: estem organitzant un sistema sanitari que gasti d'una manera diferent”, ha afirmat.

Així, ha argumentat que els anteriors governs han deixat el sistema sanitari en situació de precarietat econòmica, però, amb independència de la crisi, “el sistema sanitari s'havia de reordenar per gastar millor i atendre millor a la gent”.

El conseller ha defensat que la seva acció per salvar els sistema és plantejar d'una banda retallades amb una durada determinada -“les retallades no han arribat a la sanitat per quedar-se”, ha assegurat-, i de l'altra la reordenació sanitària perquè el servei gasti d'una manera diferent.

“Sóc un ferm defensor del sistema sanitari públic”, ha sentenciat Ruiz.

En aquesta línia, ha explicat quan es parla de retallar la despesa “es parla de diners, no d'activitat sanitària”, i que no és veritat que s'hagi demanat un 10% lineal d'estalvi a tothom, sinó que a cadascú li hem demanat segons la seva activitat.

De fet, segons el conseller, la ciutadania no ha de patir per l'assistència sanitària, “només originarem alguna incomoditat perquè potser hi ha qui s'haurà d'esperar una mica més o s'haurà de desplaçar una mica més lluny”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.