Economia

El nou IVA es començarà a aplicar a partir del setembre

Molts productes canvien de categoria i passen del tipus reduït al normal, fet que n'augmenta el gravamen en 13 punts percentuals

Més sorpreses desagradables les revelades ahir pel govern espanyol en acabar el Consell de Ministres que va aprovar les mesures anunciades aquesta mateixa setmana per Mariano Rajoy. Si l'expectació s'havia centrat més aviat en la data d'aplicació de la forta pujada de l'IVA, del 18% al 21% en el tipus normal i del 8% al 10% en el reduït, que serà al setembre, l'astorament per a consumidors i empreses va arribar en veure alguns canvis de criteri a l'hora de catalogar productes i serveis. En aquest sentit, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va comunicar que una bona colla de productes que fins ara es gravaven amb el tipus reduït passaran a ser taxats amb la tarifa normal. D'aquesta manera, la seva fiscalitat no s'apuja només els dos punts percentuals decretats en l'augment del tribut, sinó de 13 punts d'una tacada.

De fet, la nova concepció fiscal suposa que el gros de serveis i productes associats al tram reduït passaran a la categoria ordinària, tret del transport, l'hostaleria i l'alimentació. Per tant, l'oci i els espectacles en general (teatre, circ, cine, discoteques, etc.), els serveis funeraris i les cadenes de perruqueria i estètica hauran d'aplicar un 21% en lloc del 8% que aplicaven fins ara, com també ho faran
els productes d'òptica i
els propis de l'agricultura, com els fertilitzants.

Repensant polítiques

Però encara més: la Moncloa, que en el mateix paquet de mesures ha retirat la desgravació per compra d'habitatge que havia recuperat tot i les crítiques i de la necessitat de rematar la bombolla immobiliària, ha decidit passar de la categoria d'IVA superreduït a la de reduït l'adquisició d'un habitatge, amb un increment, doncs, de 6 punts percentuals en el gravamen. La mesura, però, té una moratòria de mig any ja que no entrarà en vigor fins a
principis del 2013.

Montoro també va puntualitzar que, a la rebaixa de les cotitzacions empresarials en un 1 punt prevista per a l'any que ve, caldrà afegir-hi un punt addicional el 2014. El titular d'Hisenda va admetre que el retard en l'aplicació de l'IVA fins al setembre s'ha produït per intentar protegir la temporada turística.

“Canons al carrer”

El sector de la indústria cinematogràfica, molt tocat a causa de la pirateria i el descens d'afluència, ja havia entomat amb gran preocupació l'anunci que s'apujaria l'IVA reduït, que és el que suporta, del 8% al 10%. Sobretot perquè, en principi, volien assumir-lo ells mateixos i no traslladar-lo al consumidor.

Doncs bé, l'anunci que els espectacles passarien a tributar al 21% va commocionar els empresaris. Poc després de l'anunci de Montoro, el sector ja parlava de declaració de guerra i que traurien, metafòricament, “els canons al carrer”. El sector creu que l'augment tributari serà la sentència de mort dels espectacles públics.

Més d'un euro per viatge en metro

L'augment de dos punt de l'IVA reduït en el transport públic suposarà que la majoria de viatgers pagaran més d'un euro per cada viatge en metro o bus a Barcelona, tenint en compte que la targeta de deu viatges (T-10), que utilitzen el 70% dels usuaris, s'encarirà 92 cèntims i superarà ja els 10 euros. L'arrodoniment que aplica sempre en aquests casos l'Autoritat del Transport Metropolità podria situar el nou preu en els 10 euros amb quinze o vint cèntims. Només en vuit mesos, la targeta s'haurà encarit dos euros, un augment mai vist al transport públic. Per posar dos exemples més, la targeta T50/30 se situarà en 40 euros i uns 70 cèntims, i al bitllet senzill, també de rodalies, li correspondria encarir-se d'uns vint cèntims. Els augments, segons va avisar ahir el conseller Lluís Recoder, seran automàtics a partir de l'1 de setembre, perquè la Generalitat s'hi veu “obligada” tenint en compte que haurà d'aportar 10,7 milions anuals més a l'Estat espanyol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.