Societat

“Assumeixo tota la responsabilitat”

Felip Puig, culpa els manifestants de la “violència” i manté que no s'hi podia pactar

Tot i estar satisfet, farà un informe del dispositiu

El conseller d'Interior, Felip Puig, va assumir “tota la responsabilitat” en l'operació d'ahir, que va acabar amb 84 manifestants i 37 mossos ferits de consideració. El conseller, que va reconèixer que havia pactat amb l'alcalde Hereu actuar contra els concentrats “a finals d'aquesta setmana”, es va mostrar “satisfet”, perquè els agents van seguir “les instruccions” i van aconseguir “el doble objectiu” previst en el dispositiu; d'una banda millorar “la higiene i la salubritat” de la plaça i, de l'altra, retirar els objectes contundents que podrien ser utilitzats pels “agitadors de sempre” en cas de celebració avui a Canaletes.

Tot i expressar-se “raonablement content” de l'actuació “més que correcta de la policia”, Felip Puig va afirmar que ha encarregat un informe intern al cap del dispositiu, el comissari Manel Castellví, sotscap de la comissaria general territorial, i al Director de la Policia, Manel Prat, per “analitzar” el desenvolupament de l'operació, que ha generat dubtes en diversos sectors. Entre d'altres incògnites –i que el conseller d'Interior no va entrar a valorar–, hi ha la contundència exercida pels mossos; la xifra de policies que van intervenir en una operació que es va allargar sis hores (340 mossos i un centenar d'agents de la Guàrdia Urbana), i l'hora triada per iniciar la neteja –poc abans de les set del matí– quan a les persones que dormen a la plaça ja se'ls havien afegit un nombrós grup d'“indignats” més. També es vol analitzar la coordinació amb la Guàrdia Urbana, ja que fonts policials van assegurar ahir que es va obrir “una primera línia de contenció” prop del monument a Macià, en el moment en què els antiavalots es trobaven a l'interior de la plaça, un fet que va provocar que alguns mossos quedessin atrapats entre la multitud.

El conseller, en tot cas, es va mostrar molt crític amb bona part dels concentrats, els quals va assenyalar com a únics culpables de l'ús de la força per part de la policia. “Hem intentat dialogar, però no ha estat possible”, perquè l'acampada no té cap interlocutor, va dir el conseller, que va limitar l'actuació policial a la “resposta” a la violència exercida per part del grup de manifestants, que van “punxar les rodes” dels vehicles de neteja quan abandonaven la plaça. Els agents van utilitzar 236 salves, 12 projectils i sis pilotes de goma.

Puig va descartar una nova actuació policial avui, però va afegir que la policia estarà “atenta” a l'aparició de nous elements contundents a la plaça, com bombones de butà. També va explicar que en els propers dies es redactaran tots els atestats, que podrien imputar delictes de danys i desobediència a les persones identificades. “Tornaria a actuar igual”, va assegurar Puig.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.