Administracions

Barcelona

Trias fitxa Joan Delort com a puntal de l'àrea de Seguretat

L'exresponsable dels Mossos durant el tripartit tutelarà des d'una gerència les polítiques d'ordre públic

Tindrà com a reptes dotar de més atribucions la Guàrdia Urbana i millorar la coordinació policial

Aplicant el símil futbolístic, l'alcalde electe de Barcelona Xavier Trias, s'ha assegurat un fitxatge mediàtic per al seu equip de govern. Joan Delort, que va ser secretari de Seguretat de la Generalitat durant els vuit anys del tripartit i que és un reconegut gestor polític en la matèria, serà nomenat gerent de l'àrea de Seguretat de l'Ajuntament de la capital catalana. Malgrat que en l'organigrama municipal tindrà per sobre seu el primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, aquest càrrec li donarà un vast control sobre les actuacions en matèria d'ordre públic i, molt específicament, sobre la Guàrdia Urbana. Fonts de l'equip municipal de CiU van assegurar ahir que el nomenament es consumarà tan bon punt Trias sigui proclamat batlle.

Amb aquesta incorporació, el futur alcalde pretén fer visible la importància que donarà a un aspecte, la seguretat ciutadana, que tradicionalment ocupa llocs de privilegi en la llista de preocupacions dels ciutadans de la ciutat. Tant bon punt prengui possessió, Delort trobarà sobre la seva taula un vast repertori d'assumptes per resoldre. D'entrada, millorar la sovint dislèxica relació que han mantingut la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra, que ha quedat al descobert en operacions com la del recent intent de desallotjament dels indignats de la plaça Catalunya. A més, també haurà de posar fil a l'agulla respecte a alguns dels principals compromisos que CiU va adoptar durant l'última campanya electoral. Entre els més significatius hi ha incrementar la plantilla de la Guàrdia Urbana fins a 3.200 agents -400 efectius més que els que té ara-, o bé implantar el tan anhelat model de la policia de barri. Així mateix, també s'haurà de valorar si es concreta l'objectiu d'aconseguir que el cos pugui investigar directament fins a 14 tipus de delictes menors –com ara baralles, venda ambulant o danys al mobiliari urbà– que tenen un fort impacte estadístic.

Abans que res, però, el nou gerent de Seguretat, d'acord amb els seus rectors polítics, haurà de nomenar un nou intendent major de la Guàrdia Urbana que substitueixi el controvertit Xavier Vilaró. Ja es dóna per fet que el seu substitut serà un comandament que sortirà del mateix cos.

LA XIFRA

2.800
agents
es calcula que té actualment la Guàrdia Urbana. El compromís de CiU és que n'hi hagi 400 més

Sobreviure a la conjuntura política

El de Joan Delort és un dels casos més singulars d'adaptació a escenaris polítics antagònics. Durant el darrer mandat de CiU presidit per Jordi Pujol, ja va ocupar un lloc d'altíssima responsabilitat com és la direcció del Servei Català de Trànsit. Amb l'arribada del primer tripartit, la consellera d'Interior Montserrat Tura el va nomenar secretari de Seguretat. Amb el segon govern d'esquerres va conservar el control directe sobre els Mossos, tot i que va mantenir un enfrontament sonat amb l'aleshores conseller Joan Saura i el seu segon, Joan Boada. Amb l'última victòria de CiU, va passar a una segona línia. Fins ara.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.