Societat

Història d'una model dels papers de fumar JOB

Mercedes Palau-Ribes, historiadora de l'art, dedica una conferència en català a Madeleine Boisguillaume, una model de la publicitat JOB

La historiadora de l'art Mercedes Palau-Ribes, donarà aquest dissabte 3 de setembre a Perpinyà una conferència en català dedicada a Madeleine Boisguillaume, una model de la publicitat JOB. Dotada d'una cara bonica i d'un físic ben proporcionat, la jove parisenca Madeleine Boisguillaume es va obrir camí com a model d'artistes que freqüentaven el ball del Moulin de la Galette. Descoberta per Henri de Toulouse-Lautrec el 1891, aquest la pinta amb un vestit vermell a La fille a la fourrure. Madeleine aviat va cridar l'atenció dels pintors catalans Ramon Casas i Santiago

Rusinol que la van escollir com a model preferida de les seves pintures de Montmartre. Altres

pintors de renom es fixaren en ella: Charles Leandre i Alphonse Mucha per a la publicitat dels papers de fumar JOB, i Rene Lelong per il·lustrar les publicacions d'Ollendorf. Madeleine Boisguillaume és La Madeleine del Museu de Montserrat, una de les obres més emblemàtiques de Ramon Casas, considerada avui dia una icona pictòrica del Modernisme català. Mercedes Palau-Ribes ha tingut accés a la documentació de l'arxiu particular de la model. Amb el suport de dues beques (Fleur Cowles Endowment i The Andrew Mellon Foundation Research Endowment) ha investigat als Estats Units l'extens epistolari que la model va mantenir amb el pare del seu fill, l'escriptor Edouard Dujardin.

La conferència d'aquest dissabte 3 de setembre, en català, tindrà lloc al museu Rigau a les cinc de la tarda i s'emmarca entre els actes que acompanyen l'exposició dedicada als cartells publicitaris dels papers de fumar Job, que es pot veure en aquest mateix museu fins al 3 d'octubre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.