Societat

Somriures i laments

derbi desigual A Valls, la Colla Vella surt reforçada amb un magnífic 3 de 9 però la Colla Joves acaba molt tocada per una actuació discreta triomfant A Guissona, els Margeners descarreguen el primer 4 de 8 del seu historial

A Valls no hi havia l'ambient de derbi,ja que les dues colles tenien forces i moral dispars

Jornada de contrastos. El derbi vallenc amb motiu de la Diada Nacional va deixar sensacions absolutament dispars. Així, mentre la Colla Vella va sortir de plaça molt reforçada després de firmar una molt bona sèrie amb un magnífic 3 de 9 com a castell més destacat, la Colla Joves va tocar retirada molt adolorida i amb unes cares que denotaven que la colla queda en una situació molt delicada.

A Valls, l'actuació de l'Onze de Setembre es va celebrar, com sempre, la nit de la vigília. En aquesta ocasió, però, no hi havia l'ambient de derbi, ja que uns i altres acudien a la cita amb la moral i les forces dispars. Així les coses, el guió apuntava una Colla Vella segura de si mateixa, a la recerca d'una actuació convincent i una Colla Joves mirant d'evitar riscos per poder guanyar una mica de temps. La primera previsió es va complir, però lamentablement per a la Joves la vetllada va esdevenir una penitència.

L'actuació va començar amb la Vella plantant un 5 de 8 molt ben controlat, que diumenge que ve podria mirar de posar sobre un folre per convertir-lo en el 5 de 9. Tot seguit, els rosats van apostar pel seu castell que, actualment, més elogis rep, aquest 3 de 9 de format lleuger que dissabte va transmetre les millors sensacions. La colla ho va rematar amb un 2 de 8 amb un folre alleugerit i el pilar de 6. El cap dels vallencs, Manel Urbano, ja té la colla a punt per jugar fort.

A l'altra costat de la plaça, la Joves s'estavellava d'entrada amb el 2 de 8, que li va caure després de carregar-se. Una caiguda que va afectar la ja fràgil moral de la colla, que, en segona ronda, va tornar a rebre. Els vermells van aixecar un 3 de 8 amb algun canvi al tronc, l'ascens va ser mogut i tot i que el castell es va carregar, els nervis el van acabar devorant. Per acabar-ho d'adobar, la caiguda va ser lletja. Sense esma, ni ganes, ni efectius, la colla va acabar amb el 4 de 7! Al final de l'actuació, el lider dels vermells, Joan Barquet, mirava d'aixecar els ànims: “Tot i el cop que hem rebut avui, anirem a Tarragona amb la intenció de fer-hi castells de 9 pisos.” Són moments de molta tranquil·litat i de molta reflexió.

Guissona, colla de 8

En una jornada amb moltes actuacions, va destacar la celebrada ahir a Guissona, en el marc de la festa major de la localitat de la Segarra. La plaça Major presentava un bon aspecte, amb força públic, una concurrència nova en això de veure castells però que va saber apreciar i valorar l'esforç de les colles, expectant per veure, sobretot, el primer intent sobre el 4 de 8 de la colla local.

I els Margeners no van decebre. La colla va atacar el 4 de 8 de sortida, sense treva i sense dubtes. Ara bé, amb molts i lògics nervis que, a l'hora de la veritat, es van poder controlar per completar l'obra. Ja com a “colla de vuit”, els Margeners van rubricar la millor actuació del seu historial amb el 7 de 7, una estructura poc habitual, que ells van inventar-se i que fan amb dues enxanetes, i el 3 de 7 aixecat per sota. Una progressió envejable.

Els Capgrossos de Mataró, al seu torn, van fer a Guissona la seva segona actuació després de vacances, i la prova va sortir creu. Si en la jornada anterior, a Sabadell, els Capgrossos van actuar a mig gas, semblava que a Guissona la colla començaria a agafar embranzida de cara a afrontar en les millors condicions un calendari molt exigent, però la colla de Mataró va ensopegar amb el 3 de 8, que li va caure després de ser carregat. Els Capgrossos, que havien començat amb el 4 de 8 i van resoldre la sèrie amb el 5 de 7, tenen problemes.

Valls
Colla Vella dels Xiquets de Valls:
5/8, 3/9f, 2/8f, P/6
Colla Joves Xiquets de Valls:
2/8f(c), 3/8(c), 4/7, P/5
Guissona
Margeners de Guissona:
4/8, 7/7, 3/7s, P/5
Capgrossos de Mataró:
4/8, 3/8(c), 5/7, vano de 5
Nens del Vendrell:
4/7a, id5/7, 3/7a, 4/7, P/5
Edició de qualitat sobre el món casteller
L'editorial Lunkwerg (Grup Planeta) acaba de publicar Castells i castellers. Una voluntat col·lectiva. Es tracta d'una obra conjunta amb textos de diversos especialistes i molta fotografia, editada en format d'alta qualitat. L'edició ha tingut la col·laboració de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.