Salut

Salut assumeix les tancades a la Selva i no descarta canvis

El departament defensa el model de reordenació que s'ha anat implantant des del 2005, però admet que hi podria haver alguna “readaptació”

El Moviment Ter-Brugent mantindrà indefinidament l'ocupació del CAP

El Departament de Salut no farà desallotjar els participants en les tancades als CAP de la Selva interior si no impedeixen “l'excel·lent pràctica dels professionals i el dret dels pacients a ser atesos”, segons va manifestar ahir el delegat de Salut a les comarques gironines, Josep Trias. El departament, malgrat les protestes, no es planteja cap canvi, però admet que tots els sistemes “s'han d'avaluar” i que això no es farà després d'un o dos dies de tancament de les urgències, sinó a més llarg termini. “Si hi ha d'haver alguna readaptació, s'anirà fent”, van explicar fonts del departament.

Els participants en les tancades podran continuar-les “sempre que respectin la feina dels professionals mèdics, el dret dels pacients a ser atesos, i no malmetin el mobiliari dels ambulatoris”. Així ho va assegurar el delegat del Departament de Salut a la demarcació, que va reconèixer també que els manifestants tenen “el seu dret de fer el que creguin de forma justa”.

El balanç

El balanç en xifres de la primera nit d'implementació de la reordenació de l'atenció primària a la Selva interior és de tretze visites al punt d'atenció continuada (PAC) de Santa Coloma de Farners, i set trucades al telèfon d'emergències, una de les quals va derivar en una atenció domiciliària a Anglès. Aquestes xifres entren dins el que el departament considera habitual. Trias va fer una valoració “satisfactòria” de la primera nit en què els pobles de la Selva interior van quedar sense urgències als CAP, i va voler subratllar que aquest model comporta “beneficis” perquè potencia l'atenció domiciliària. Va recordar que hi ha disponibles dos metges i dues infermeres a Santa Coloma de Farners (un equip més del que hi havia abans) per atendre visites al mateix centre però per desplaçar-se a domicilis també si cal, i un metge i una infermera per cobrir la zona d'Arbúcies, Sant Hilari, Breda i Hostalric.

Trias també va insistir que cada cop hi ha “menys sorpreses” i menys visites urgents per l'augment del nombre de controls rutinaris als usuaris.

Les protestes als ambulatoris van ser tranquil·les i només en alguns municipis, com ara Breda, els usuaris van passar la nit al CAP.

LA XIFRA

13
visites al PAC de Santa Coloma de Farners va ser el balanç de la primera nit després de la reordenació.

LA FRASE

Els participants en les tancades poden continuar sempre que respectin la feina dels professionals
Josep Trias
Delegat de salut

A Anglès, ocupació indefinida

A Anglès van passar la nit al CAP una desena de persones del Moviment Ter-Brugent, que mantenen l'ocupació del CAP de manera indefinida. L'alcalde, Pere Espinet (PAU), va explicar que l'única condició que es posa als manifestants és que proporcionin el nom d'un responsable del grup, i que han de trucar als municipals quan faci falta, per si a la protesta s'hi afegeix algú que no hi té res a veure però que vol aprofitar les “bones” condicions del CAP per passar la nit sota cobert. En la primera nit de les mobilitzacions van dormir a l'ambulatori una desena de persones (a la protesta prèvia n'hi havia unes vuitanta), i s'hi van apropar també representants del consistori. Cap a les set del matí, els manifestants van abandonar el CAP perquè el servei de neteja pogués deixar a punt les instal·lacions abans que comencés l'activitat normal de l'ambulatori, a les vuit del matí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.