barcelonès
L'Ajuntament redefineix els usos de la maqueta virtual de Barcelona en 3D
No serà navegable com es preveia, però sí que s'hi podran fer consultes
El consistori estudia ara com podria aprofitar-la com a eina de planejament urbanístic
Quan l'anterior govern de Barcelona va presentar, el març del 2009, el projecte Barcelona 3D, la maqueta virtual i tridimensional de la ciutat que llavors començava a desenvolupar la fundació publicoprivada Barcelona Media –amb la participació del consistori–, es va anunciar que en un any seria visitable i navegable des del web municipal, però no n'hem tingut més notícies. Continua en marxa el projecte? Està aturat?
La primera fase, la que es preveia que es completaria en un any, i que incloïa la reconstrucció en detall del barri de la Ribera i 250 edificis singulars, i també la modelització dels 120.000 edificis de la ciutat, està acabada. El que passa és que tècnicament no és possible fer-la navegable. Massa informació perquè el sistema sigui operatiu des de qualsevol terminal, segons expliquen a l'Ajuntament i a Barcelona Media.
El que encara no s'ha activat és la segona fase, la que comportava pintar cada edifici, és a dir, incorporar a cadascun el seu aspecte extern real, d'acord amb informació fotogràfica, tal com es va fer en la prova pilot amb la Ribera. Això i també la informació urbanística referent a cada immoble. La magnitud de l'operació, juntament amb la crisi, obliga a prendre-s'ho amb calma. L'aixeta de l'Estat, que va finançar la primera fase amb mig milió del pla Avanza, i també la d'Europa, estan tancades, explica una font de l'Institut Municipal d'Informàtica (IMI), que recorda que els fons per al projecte mai no han sortit de l'Ajuntament, que el que aporta és la informació cartogràfica. Hi ha una altra via, la de la inversió privada, sempre oberta, però que ara tampoc no raja, és clar.
Això vol dir que el projecte queda penjat? No. El director del laboratori de cultura i turisme de Barcelona Media, Pere Muñoz, explica que la fundació hi continua treballant, i al consistori diuen que ara el que cal definir és la manera com fer servir el Barcelona 3D “per poder-lo lligar a grans decisions municipals”, perquè és “una eina molt potent per al planejament urbanístic”. “Una informació tridimensional detallada podria facilitar, per exemple, el càlcul de la màxima eficiència energètica” d'un edifici o un barri, argumenta la mateixa font, que explica que, si bé no és possible pintar tota la maqueta virtual, això s'anirà fent a mesura que s'abordin nous projectes, com quan es planeja un nou barri. “Del 22@, per exemple, en tenim quasi tota la informació necessària”.
Un altre tema serà la difusió de tot aquest nou cabal d'informació tridimensional, que serà accessible, com ja ho són les dades cartogràfiques en 2D, a través de www.bcn.cat/opendata i www.bcn.cat/cartobcn. Hi haurà tres nivells d'accés: el primer, lliure, que permetrà consultar aspectes puntuals; el segon, que requerirà un registre previ i que permetrà descarregar-se paquets d'informació, i el tercer, que anirà per altres conductes i que estarà enfocat a professionals i empreses que hagin d'operar en l'àmbit de la ciutat, com ara l'adjudicatari de la contracta d'algun servei públic.
Totes les decisions pendents sobre el projecte, inclosa la data en què serà d'accés públic, s'han de prendre en la comissió de gestió de dades obertes que el consistori va aprovar que es crearia a finals del mandat passat i que s'ha de constituir pròximament.