Societat

Els farmacèutics alerten que no dispensaran medicaments de la Seguretat Social si no cobren

Denuncien que porten un retard de dos mesos en l'abonament de les factures

El president del Col·legi es reuneix aquest dimecres amb entitats bancàries per intentar obtenir finançament

Els farmacèutics adverteixen que si l'Administració no els abona el que els deu hauran de deixar de dispensar medicaments de la Seguretat Social i només podran facilitar els que es paguin al comptat.

Fins ara, porten un retard de dos mesos en l'abonament de les factures dels medicaments. De fet, dimecres haurien de cobrar el mes d'agost, malgrat que no tenen cap garantia que es compleixi aquest compromís.

Així ho ha explicat, Elena Carazo, farmacèutica i portaveu dels 200 companys de professió que aquest dilluns es van manifestar a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona per reclamar una solució, i que ha alertat que no podran afrontar el pagament d'aquest mes.

Aquest dilluns va ser la primera mobilització convocada divendres entre els farmacèutics davant la seu del col·legi professional.

Carazo ha comentat que el seu president, Jordi de Dalmases, “s'ha mogut per tot arreu, ho ha intentat tot i no té respostes”.

En cas de no arribar a cap acord amb la Generalitat ni obtenir crèdits dels bancs, els farmacèutics temen veure's obligats a no dispensar medicaments de la Seguretat Social.

“És l'últim que ens agradaria fer perquè hi ha molta gent que no podria fer front a la despesa dels seus medicaments, però nosaltres, com a farmàcia, tampoc tenim diners per pagar la medicació del barri.

Per això, “busquem un acord per no haver de prendre aquesta mesura dràstica”, ha comentat la portaveu dels farmacèutics. “No és que no vulguem, és que no podrem suportar aquesta despesa”, ha insistit Carazo, que ha deixat clar que no podran “aguantar aquest mes”.

El 70% dels medicaments que dispensen corresponen a receptes de la Seguretat Social i de moment, deixar de subministrar-los és l'única sortida que hi veuen els farmacèutics, a no ser que els proveïdors accedissin a ajornar-los les factures i acceptar les condicions de cobrament vinculades al pagament de la Seguretat Social.

De fet, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va manifestar el passat 23 de setembre que els pagaments que abans es feien en 30 dies, ara es podien allargar “fins als 60 o 70”.

Per a aquest dimecres, hi ha prevista una trobada del president del Col·legi de Farmacèutics amb diverses entitats bancàries per poder donar resposta als problemes de liquiditat del sector. Si tampoc obtenen recursos econòmics per a aquesta via, els afiliats podrien preparar alguna acció reivindicativa, com manifestar-se davant de l'ICS, per fer sentir les seves queixes.

Carazo també ha alertat que perillen algunes farmàcies i els llocs de treball de titulars i auxiliars, ja que no podrien pagar als proveïdors ni tampoc al personal. A més, implicarà el tancament d'alguns establiments durant la nit, com ja ha passat en d'altres localitats catalanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.