Medi ambient

Alerten de l'abandonament creixent d'animals exòtics

Les protectores adverteixen que no se'n poden responsabilitzar perquè no estan preparades

A més de comportar riscos per a la fauna autòctona, també poden transmetre malalties

Als refugis i a les protectores d'animals de companyia no només hi van a parar gossos i gats abandonats. Cada cop més s'hi poden veure porcs vietnamites, iguanes, serps, tortugues americanes, camaleons o conills nans. Animals exòtics que fins fa ben poc gairebé no es podien trobar en centres d'acollida però que ara hi entren amb certa normalitat. El comerç i l'intercanvi d'aquestes espècies van cada dia a més, i per tant, el seu abandonament també per falta de responsabilitat dels amos.

La Societat Protectora d'Animals de Mataró (SPAM), que també dóna servei i disposa d'instal·lacions a les poblacions de Sant Boi de Llobregat o Badalona, assegura que en menys de dos anys l'entitat ha recollit fins a 172 animals que no eren ni gossos ni gats, dels quals 89 eren dels considerats exòtics. I és que a les instal·lacions de l'SPAM també s'hi han portat gallines, ovelles, coloms, perdius, cabres o gavines. Per regla general, aquests animals s'escapen d'alguna explotació ramadera o bé estan ferits.

La presidenta de la societat, Sílvia Serra, alerta, però, de la manca de regulació de protocols d'actuació en els casos d'abandonaments d'animals exòtics. “El que s'està provocant és que vagin a parar de forma indiscriminada a les protectores d'animals de companyia, uns llocs totalment contraindicats perquè no estan preparats”, destaca Serra, que malgrat tot entén que és evident que al carrer no els hi poden deixar. “Però ens obliga a afegir més problemes i despeses econòmiques als que ja tenim”, lamenta la presidenta de l'SPAM.

Si bé amb les espècies protegides de fauna salvatge autòctona no hi ha problema perquè és la Generalitat que se'n fa càrrec a través d'un protocol clar i organitzat, no passa el mateix amb els animals exòtics. En aquest cas sovint les gosseres han de col·locar-los en altres entitats proteccionistes o enviar-los a cases d'acollida de persones particulars. “El problema és que no es tracta de casos puntuals sinó d'un fenomen molt habitual darrerament”, apunta Sílvia Serra.

Els riscos sanitaris

Els gestors dels refugis alerten també dels perills que provoquen els abandonaments en espais públics d'aquest tipus d'animals. A banda d'afectar la fauna autòctona, també poden transmetre malalties. En aquest sentit, apunten que un recent informe europeu posava en evidència els riscos de transmissió de zoonosi als propietaris d'animals exòtics comprats com a mascotes. “A aquest pas, no trigarem gaire a trobar-nos greus problemes sanitaris si no es posa algun tipus de fre a aquesta incipient moda”, afirma la presidenta de la societat protectora. Sílvia Serra va més enllà i és partidària de la creació d'un impost específic per cada animal que es vengui. “Amb els diners que es recaptessin es podrien finançar centres d'acollida específics”, conclou.

LA FRASE

A aquest pas, no trigarem gaire a trobar-nos greus problemes sanitaris, si no s'hi posa fre
Sílvia Serra
presidenta de l'SPAM
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.