Salut

Un miler de malalts gironins en 30 anys

detecció tardana Una de cada quatre persones infectades pel VIH desconeix que és portadora del virus i comencen el tractament amb retard

Trenta anys després del primer diagnòstic per VIH, s'han declarat 1.071 casos de sida entre persones residents a les comarques gironines. D'aquests, 833 (77,8%) són homes i un 238 (22%) són dones. El nombre de malalts de sida que han mort en aquests trenta anys ha estat, a la demarcació, de 599 persones, prop del 56% del total. L'índex de mortalitat és més elevat entre els malalts (57%) que entre les malaltes (51%). I pel que fa als gironins infectats pel VIH, des de l'any 2001 i fins el 31 de desembre del 2010, el nombre era de 633, dels quals 468 (73,9%) homes i 165 (26%), dones. En aquests anys s'han registrat 30 defuncions entre els gironins infectats pel virus.

Tot i les campanyes d'informació i prevenció que s'han dut a terme, una de cada quatre persones infectades pel virus de la sida desconeix que n'és portadora. En concret, i segons dades que el Departament de Salut va donar a conèixer ahir, la vigília de la commemoració del Dia Mundial de la Sida, el 48% des nous casos es diagnostiquen tard. D'altra banda, a pesar dels importants avenços en els tractaments mèdics, es continuen detectant nous casos de persones infectades pel virus, amb especial incidència entre la població masculina de mitjana edat: el 70% tenen entre 25 i 44 anys. L'any passat, a Catalunya, es van notificar 684 nous casos en el sistema de declaració voluntària.

Pel que fa al desenvolupament de la malaltia entre les persones infectades, en el darrer any ha disminuït en un 23% els casos i es reflecteix l'efecte de les noves teràpies en una malaltia que ara és una malaltia crònica.

Per Salut, els principals reptes són la prevenció –insistir en la promoció de l'ús del preservatiu i la conscienciació de les pràctiques de risc– i el diagnòstic precoç de la infecció per millorar la qualitat de vida de les persones infectades i augmentar la supervivència. Hi ha, a més, un nou front en l'àmbit sanitari: l'atenció als trastorns provocats per l'envelliment de les persones afectades.

LES XIFRES

599
malalts
de sida, residents de les comarques gironines, han mort des que es va declarar l'epidèmia, l'any 1981.
80
per cent
de les noves infeccions per VIH a Catalunya es detecten en homes de mitjana edat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.