Educació

Educació

Tallers per fomentar la creativitat a través de la tecnologia

Robots a les aules

projecte · S'anomena TIC-TAC i l'ha elaborat un grup de recerca de la UdG per estimular la creativitat i l'esperit crític d'alumnes d'ESO i primària escoles · Hi participaran els centres El Veïnat, de Salt, i Dalmau Carles, de Girona durada · Aquesta fase durarà inicialment sis mesos

Hi ha quatre tallersque ja estan testats, i set més que s'estan desenvolupant

Un grup de recerca de la UdG, anomenat Udigital, impartirà uns tallers de robòtica en dues escoles, una de Salt (l'escola d'El Veïnat) i una de Girona (la Dalmau Carles). El projecte s'anomena TIC-TAC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació per a Transformar l'Aprenentatge i la Creativitat). El propòsit d'aquest projecte és estimular la creativitat i l'esperit crític d'alumnes de cinquè i sisè de primària, i també d'ESO. Després d'una trentena de proves pilot fetes en diverses escoles de la demarcació, els promotors del projecte creuen que ha arribat l'hora de ser més ambiciosos i allargar-lo en el temps. Així doncs, d'acord amb els ajuntaments i també amb les escoles, a partir de febrer impartiran aquests tallers en els quals els alumnes aprendran a construir robots, i programar-los per realitzar diferents activitats. D'entrada hi ha quatre tallers que ja estan desenvolupats i provats, i d'altres que estan en procés. Dels que s'estan fent, tres són de robòtica. En un construeixen un robot amb peces de Lego, en un altre fan un robot submarí i en un tercer desenvolupen un robot que fa tasques de rescat. Hi ha, a més, un taller d'iniciació a l'scratch, (llenguatge de programació). Un dels que s'estan desenvolupant gira al voltant de les llegendes de Girona. Portarà els alumnes als carrers de la ciutat amb una tauleta tàctil i un programa de realitat augmentada en una espècie de gimcana.

La valoració

De moment han explicat el projecte a l'escola Dalmau Carles (a més de als responsables i tècnics municipals d'educació de Girona i Salt). La persona de qui va partir el projecte i que és un dels que està gestionant el desenvolupament, l'enginyer informàtic Eduard Muntaner, diu que l'acceptació dels mestres va ser “entusiasta”. Muntaner recorda que és una primera fase del projecte de la qual posteriorment s'han de treure conclusions: “Som un grup de recerca, i creiem que a través de la robòtica podem aconseguir desenvolupar l'esperit creatiu i crític dels nens, a més d'ajudar-los a reflexionar sobre com pensem, a veure l'utilitat dels errors, etcètera.” L'equip multidisciplinari d'Udigital farà aquesta valoració. La voluntat dels promotors és que els tallers es facin quinzenalment i durin el que queda de curs, tot i que la freqüència encara s'ha de concretar amb els centres. També voldrien continuar treballant amb els alumnes de cara al curs vinent. El principal problema, però, és ara mateix el finançament. Des de cooperació de la UdG hi participen amb 9.500 euros, però s'estan buscant més recursos per poder cobrir els costos de l'execució d'aquest projecte de recerca en matèria educativa.

El projecte va néixer arran d'una estada de Muntaner, a través de la UdG, en una escola rural de l'Índia, el 2007, per fer uns tallers de robòtica educativa amb la finalitat de treballar la creativitat i, d'una manera no formal, assignatures tècniques com les matemàtiques, la física, informàtica... A partir d'aquella experiència de cooperació, que encara està en marxa, va néixer la voluntat de fer una feina semblant amb escoles del nostre país.

Dos-cents tècnics fent recerca

En l'àmbit de la Universitat de Girona, el 2007 va néixer Udigital, amb l'afany de fer recerca estratègica en l'àmbit TIC media. El formen nou grups de recerca multidisciplinaris que van unir-se per sumar esforços i crear un model comú de recerca aplicada en l'àmbit multimèdia. En total són unes dues-centes persones, de les quals una setantena tenen el doctorat. La idea és acostar la recerca a la societat, i amb especial atenció als joves, a fi que adquireixin les hàbits i desenvolupin les capacitats per generar en el futur noves idees i projectes. Es basen en tres valors fonamentals: el foment del talent i la innovació, el compromís social i el pluralisme, i l'excel·lència en l'educació. Tenen la seva seu a l'edifici Narcís Monturiol del Parc Científic i Tecnològic de la UdG.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.