cultura

Elena Villalba

L'entrevista

“Mr. Spock m'ha ajudat a expressar l'espiritualitat”

No hi ha prou clubs de Star Trek? En calia un per a Mr. Spock?

Jo volia ser original i dedicar-me a l'ànima de Star Trek: Mr. Spock.

Per què va constituir el club?

Vaig escriure un llibre en què recullo tot el que m'inspira Mr. Spock i la sèrie original de Star Trek, també espiritualment. El club n'és la conseqüència. Està en procés d'organització, però ja hi ha gent de tot arreu interessada.

De tot el món, diu?

Dels Estats Units i d'Europa. Hi ha una alemanya que té una web sobre Leonard Nimoy, l'actor que encarna Mr. Spock. Amb un diccionari de català i la seva base de llatí s'està llegint el meu llibre.

Per què l'atreu Mr. Spock?

És l'ésser humà del futur, evolucionat. A Star Trek hi són tots els defectes humans. Però Mr. Spock representa com intuïm nosaltres que serem en el futur.

I com serem?

Mr. Spock no és arrogant, com el capità de la nau. No té ego, és educat, prudent, savi. Es distancia de les emocions. En té, però les controla. És ecologista, vegetarià, pacifista; és disciplinat i fidel.

Parla com si existís.

Existeix. A la imaginació. Star Trek és una sèrie que parla dels problemes del present projectats al futur. Per això agradava.

Però vostè explica que només li va agradar la sèrie original...

M'agrada l'autenticitat. La primera temporada és molt bona. En la segona hi ha bons episodis. Però la tercera la van voler alleugerir perquè arribés a més públic i es van equivocar. Leonard Nimoy havia d'estar molt a sobre perquè no desvirtuessin el seu personatge.

Potser exagera atribuint espiritualitat a un personatge fictici.

Però és que l'espiritualitat és a la vida, en qualsevol cosa. Jo veig la vida amb una dimensió espiritual. Al llibre analitzo el personatge a fons. No he fet cap comparació acadèmica entre l'espiritualitat del personatge i el zen, però sí explico com totes les qualitats que es veuen a la sèrie es relacionen amb l'espiritualitat.

Què és l'espiritualitat?

Aigua que corre, no embassada. Molta espiritualitat que es ven ara està envoltada pel parament de sempre. Per mi, l'espiritualitat autèntica és nova. El que jo he experimentat ho he volgut expressar en un nou format, futurista. El personatge de Spock m'ha ajudat a expressar-me. És una espiritualitat en un ambient no religiós.

Parla de la meditació zen. Com hi va arribar?

Vaig començar amb el ioga. Físicament estava bé, però m'apartava del món. Vaig evolucionar cap al tai-txi: harmonia entre la persona i l'entorn. Però aquí és molt difícil de practicar als parcs; obren molt tard. I del tai-txi vaig passar al zen, l'essència de l'espiritualitat. El zen és ser conscient de la veritat a dins teu. És el cim.

Elena Villalba presideix l'Spockies Club, el primer al món dedicat només a Mr. Spock, un personatge de ‘Star Trek', sobre el qual dóna una visió personal a ‘Spock i jo. De la ciència ficció a l'espiritualitat' (Llibres de l'Índex)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.