Administracions

FINANCES MUNICIPALS

L'Ajuntament de Banyoles es compromet a rebaixar l'IBI un 4,1% l'any que ve

La mesura pretén compensar l'increment d'aquest any, que serà finalment del 14,5% a causa de la puja del 10% que obliga a aplicar el govern estatal

“Si no hi ha cap nova ordre en contra”, l'impost sobre béns immobles (IBI) que hauran de pagar els banyolins el 2013 serà un 4,1% inferior al d'aquest any, va anunciar ahir l'alcalde, Miquel Noguer (CiU). L'Ajuntament –va assegurar– hauria volgut aplicar el descompte ja aquest exercici, però això no és possible, ja que el govern espanyol no ho permet.

Quan d'aquí a unes setmanes els propietaris de béns immobles de Banyoles comencin a rebre la notificació corresponent, es trobaran que l'import de l'IBI que hauran de pagar serà superior en un 14,5% al del 2011. L'increment tan fort correspon a la puja aprovada pel ple municipal (el 4,13%, és a dir, l'IPC més un punt) sumat a la del 10% ordenada posteriorment pel govern estatal (un percentatge que s'aplicarà com a mínim aquest any i el que ve, tenint de referència l'IBI del 2011), a fi de reduir el dèficit de les arques públiques.

“La gent ho ha de tenir clar: aquest any es trobarà amb aquesta puja i l'any que ve rebaixarem la part que podem rebaixar nosaltres”, va recalcar Miquel Noguer, segons el qual amb el 4,13% d'augment aprovat pel ple municipal ja en feien prou “per quadrar el pressupost” del 2012.

“Res pendent”

L'alcalde va fer aquest anunci en una roda de premsa, acompanyat del regidor d'Hisenda, Lluís Butinyà, en la qual va aprofitar per destacar la situació financera del consistori (el 2011 es va acabar amb un superàvit d'1,8 milions, cosa que ha permès tancar el pla de sanejament) i el fet que Banyoles no sigui de les ciutats que han hagut de demanar ajuda a l'Estat per pagar les factures. “Estem complint la llei de morositat, no tenim factures pendents anteriors al 31 de desembre”, va recordar. En el quart trimestre del 2011 l'Ajuntament tardava a pagar els seus proveïdors una mitjana de 43 dies.

LA XIFRA

14,5
per cent
és l'increment d'aquest any de l'IBI a Banyoles. Inclou el 4,1% municipal i el 10% de l'Estat.

LA FRASE

Volíem fer la rebaixa ja aquest any, però el govern estatal no ho permet
Miquel Noguer
ALCALDE DE BANYOLES
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.