Gas Natural inicia la construcció del museu del gas a l'antiga seu de Sabadell

S'inaugurarà el 2011 i la companyia situarà a l'edifici l'arxiu històric i el centre de la seva fundació

El Museu del Gas exhibirà d'aquí a dos anys una col·lecció de 2.000 peces que la companyia energètica té en procés de restauració. Fàbregas va recordar que el projecte va néixer fa cinc anys, amb l'objectiu de donar un nou ús a l'edifici protegit de l'arquitecte Juli Batllevell. Però també han volgut reconèixer la tradició gasista de la ciutat, on els primers enllumenats de gas manufacturat es van instal·lar el 1852. De moment, ja han iniciat les prospeccions arqueològiques i a l'estiu enderrocaran la part més moderna de la construcció, al costat d'Advocat Cirera.

La maqueta del projecte reflecteix «la barreja del que és nou i del que és antic, del passat i del futur», va avançar el director general de Gas Natural. L'antiga central elèctrica amb generadors de gas es complementa amb un mòdul adossat minimalista, concebut per l'arquitecte Dani Freixes per no restar pes al conjunt patrimonial.

L'exposició permanent, que ampliarà la mostra que Gas Natural exhibia al Portal de l'Àngel de Barcelona, farà un recorregut pels diferents usos energètics del gas a Catalunya, des de la segona meitat del segle XIX fins a la generació d'electricitat actual i les aplicacions futures, per exemple com a combustible per a vehicles. A més de les sales d'exposicions i altres espais per a actes, consultes i formació, la coberta de l'edifici revela l'aposta per l'eficiència energètica: un tancament vegetal i una làmina d'aigua per millorar l'aïllament tèrmic, una pèrgola fotovoltaica i la reutilització de l'aigua de la pluja. De fet, l'immoble no tindrà instal·lació d'aigua calenta: «No cal», va sentenciar Fàbregas.

Modernitat i capitalitat

L'alcalde, Manuel Bustos, va donar la benvinguda a un altre projecte per «consolidar la capitalitat» de Sabadell, ja que va destacar que la Fundació Gas Natural podria haver triat Barcelona o qualsevol altra ciutat per a la seva seu. Bustos va afegir-hi que el museu i les activitats culturals donaran un «impuls clar a una nova oferta cultural, històrica i patrimonial», a més de lloar la «modernitat» del complex, de prop de 3.000 m². Fàbregas, però, no va voler precisar el pressupost de les obres: «Uns quants milions d'euros», es va limitar a dir.

Tres quilòmetres de prestatgeries

El soterrani de l'edifici és el lloc escollit per a la instal·lació de l'arxiu històric de Gas Natural, els documents més antics de la qual daten de mitjan segle XIX i, a més, s'hi han anat afegint els arxius de totes les empreses absorbides al llarg del seu segle i mig d'història. Tot plegat significa un volum enorme de documentació que ocuparà, va detallar el director general de la companyia, «3.000 metres lineals d'estanteries». Establint una comparança, Fàbregas va il·lustrar que, per exemple, tots els documents de l'Arxiu Històric de Sabadell estan dipositats en 2.500 metres de prestatges. De la mateixa manera, però, els arxius de Gas Natural seran d'accés obert per fer treballs de recerca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.