Urbanisme

URBANISME

Idees pel passeig rosinc

El col·legi d'arquitectes exposarà a Figueres les propostes de 36 arquitectes per renovar el passeig marítim de Roses

El concurs d'idees és del 2011 i no és vinculant

Un total de 36 idees per crear espais,recorreguts i sensacions al passeig és tot un luxe

No hi ha la certitud que cap dels projectes que s'exposaran a partir del proper cap de setmana a la seu del Col·legi d'Arquitectes a Figueres s'acabin realitzant un dia, però l'impacte visual de la mostra queda garantit. Les bases del concurs d'idees que al febrer del 2011 va convocar l'Ajuntament de Roses per urbanitzar el passeig marítim rosinc deixaven clar que no es tractava de cap concurs vinculant; guanyar el primer premi no significa necessàriament que el projecte escollit s'executi. Cap a 36 gabinets d'arquitectura van remetre les seves propostes en plecs anònims. Mar Pèlach, arquitecte a Roses i delegada del col·legi d'arquitectes a l'Empordà, s'ha encarregat de recollir aquell material i de muntar una exposició que permetrà que el públic en descobreixi les propostes. En l'exposició es destacaran les propostes Anera (gabinet Beth Galí, SLP i Dopec, SL, 1r premi, foto inferior esquerra), i Xarxes (Vilanova Arquitectes SCP-Anna Barceló, 2n premi, foto inferior dreta). Les altres propostes es projectaran amb un muntatge audiovisual durant l'exposició. El jurat va atribuir dos accèssits per a les propostes Platça (Sergi París Pino, Laura Garcia, Andrés Navarro i J. A. Ros), i Plaçamar (Ubbu Arquitectura, SLP). La proposta Pins & Roses (foto superior), de Burgos & Garrido Arquitectos SLP, va rebre una menció especial del jurat per la seva originalitat.

L'exposició té un altre al·licient tenint en compte que el concurs es va convocar quan l'Ajuntament estava dirigit per Magda Casamitjana i el PSC, però els premis es van atribuir quan Carles Pàramo i CiU van tornar a governar a Roses. L'atzar d'aquest calendari i el context econòmic actual no facilitaran que aquestes idees es concretin, però amb l'exposició, Mar Pèlach vol precisament donar visibilitat a “l'esforç i la capacitat creativa” del col·lectiu que representa, un col·lectiu molt tocat per la crisi. “En l'exposició es visualitza la feina d'uns professionals amb capacitat per urbanitzar espais, organitzar i crear recorreguts i sensacions” diu Mar Pèlach. “Els concursos són una bona inversió pels ajuntaments perquè amb un cost reduït (20.000 euros al 1r premi, 7.000 pel segon, i 3.000 per cada un dels dos accèssits), obtenen en aquest cas un patrimoni de 36 idees, tot un luxe” diu l'arquitecte. És un luxe que l'alcalde Carles Pàramo haurà de valorar. Admet que hi ha propostes interessants i fins i tot ha tramès alguns d'aquests projectes als funcionaris del Ministeri de Costes per assegurar-se que siguin compatibles amb les normatives vigents. El front marítim de Roses, (entre la Riera Ginjolers i la Riera la Cuana), és ocupat per un pàrquing i una platja que cal reconstruir cada any. La urbanització i la dignificació d'aquest espai cèntric i entre els més valuosos de la vila és un dels reptes pendents per un centre turístic com Roses. De moment, hi ha 36 idees sobre la taula per pensar-hi, o per anar-hi somiant. L'exposició s'inaugurarà el divendres 13 d'abril a les 20.00 h.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.