Societat

Un alt càrrec policial titlla de “rates” els antisistema

“Els trobarem i els detindrem, encara que s'amaguin a les clavagueres”, proclama el comissari David Piqué

Un jutge de Barcelona ordena escorcollar pisos d'ocupes a Sants i a Sant Andreu

És la guerra. Com a mínim, la guerra de la policia contra els col·lectius alternatius i els antisistema. Ho va deixar clar ahir un alt comandament dels Mossos d'Esquadra en el discurs més aplaudit del Dia de les Esquadres, celebrat a l'Auditori de Barcelona, sota la presidència del conseller Felip Puig, i Núria de Gispert, presidenta del Parlament. El discurs el va fer David Piqué, comissari general de coordinació territorial dels Mossos, que va advertir “als que volen destruir amb violència el model de societat elegit democràticament que la policia anirà a buscar-los i ho pagaran car”.

El comissari va advertir que la policia serà implacable en la persecució dels protagonistes d'aldarulls com els que es van viure la vaga general del 29-M. “Es poden amagar on vulguin, perquè els trobarem. Ja sigui en una cova o en una clavaguera, que és on s'amaguen les rates, o en una assemblea, que no representa a ningú, o darrere una cadira d'universitat”, va exclamar.

El comissari va contraposar les conductes dels violents amb l'estat de dret i en la seva aplicació, respecte a la qual va dir: “En això nosaltres som molt bons.” Tot i aquesta defensa de l'ordre democràtic descrit en les lleis, va acabar assegurant: “Un agitador social, segons ma mare, és un gamberro.” Les paraules de Piqué van generar una reacció entusiasta de l'auditori, que, amb molts dels presents posats dempeus, va aplaudir fervorosament.

La tenalla policial sobre els col·lectius alternatius anirà acompanyada de l'acció judicial. Una mostra són les ordres de registres dictades per un jutjat que investiga fets anteriors a la vaga general i també del 29 de març, que ahir es va traduir en l'escorcoll policial a dos pisos ocupats als barris de Sant Andreu i Sants de Barcelona, un dels quals al carrer de la Constitució.

L'acció de les policies sobre aquests col·lectius serà més fàcil, en un futur, quan culmini el procés de reforma del Codi Penal iniciada per l'actual govern del PP. En aquest sentit, el secretari d'estat de Seguretat, Ignacio Ulloa, va afirmar ahir que el ministeri pretén que rebi la consideració de delicte d'atemptat contra l'autoritat el fet d'“encadenar-se” pels braços en una protesta per evitar el desallotjament policial. “Estem parlant de persones que fan la resistència passiva, que implica una conducta equivalent a l'agressió contra el principi de l'ordre i l'autoritat que exerceixen les forces de l'ordre”, va afirmar Ulloa en declaracions a l'emissora ABC Punto Radio.

LA FRASE

Encadenar-se pels braços per evitar el desallotjament policial serà considerat delicte
Ignacio Ulloa
secretari d'estat de seguretat

La pàgina web antivàndals, a punt

La setmana vinent entrarà en funcionament la pàgina web on els ciutadans podran denunciar les persones que de les quals sàpiguen que han pres part en actes vandàlics. Interior tira endavant aquest projecte, tot i les crítiques. Hi ha unes setanta persones en accions considerades violentes per identificar.

D'altra banda, el jutge va decretar ahir llibertat provisional per als dos detinguts dijous a Tarragona relacionats presumptament amb els aldarulls del dia de la vaga general, segons ha informat el TSJC. El jutjat d'instrucció número 6 de Tarragona els va imputar els delictes de desordres públics, danys, coaccions i un delicte contra la seguretat vial. Pel que fa als quatre detinguts de Barcelona, tres d'ells acusats de cremar una cafeteria, passaran avui a disposició judicial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.