Medi ambient

MONTSIÀ

Detecten un cranc marí invasor al delta de l'Ebre

L'espècie s'ha localitzat als Alfacs i és el primer registre al Mediterrani occidental

Els aqüicultors desconeixen si pot perjudicar la producció

Un equip d'investigadors de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC) ha localitzat per primera vegada al Mediterrani occidental un cranc marí americà, Dyspanopeus sayi. Es tracta d'una espècie endèmica de la costa oriental nord-americana que fa dècades es va detectat al Regne Unit, al mar Negre i l'Adriàtic i que ara ha aparegut al delta de l'Ebre, a la badia dels Alfacs, un espai natural que acumula un bon grapat d'espècies exòtiques.

Els científics tenen clar que el cranc marí no ha pogut arribar de manera natural fins a Europa, sinó que forçosament ho haurà fet amb l'ajut humà, a través del transport marítim o d'intercanvis comercials. “L'estiu passat en vam capturar diversos exemplars, però tot indica que el cranc invasor viu als Alfacs des de fa uns quants anys”, ha explicat Guillem Guerao, investigador de l'IRTA. De fet, els exemplars del cranc invasor es van trobar ocasionalment mentre es feia el seguiment d'un altre cranc autòcton, Carcinus aestuarii. S'han trobat mascles i femelles i se n'ha fet un seguiment biològic, però encara es desconeix d'on prové la colònia. “Les densitats localitzades són molt baixes, la població no ha fet eclosió; per tant, no és una plaga”, ha manifestat Guerao. Amb tot, els tècnics ho han comunicat a Medi Ambient i proposen fer mostrejos i un seguiment de l'espècie.

El cranc invasor tolera molt bé els canvis de temperatura i salinitat i s'alimenta de cries de mol·luscos. “El depredador els trenca la closca amb les pinces”, ha dit Guerao. De moment, l'espècie al·lòctona no ha perjudicat la producció de musclo i ostra i la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre desconeix si en un futur podria afectar la producció de les muscleres o el cultiu intensiu de cloïssa que els aqüicultors projecten a la sorra de les badies dels Alfacs i el Fangar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.