Política

Josep Prat dimiteix com a president de l'ICS

La fiscalia, l'Oficina Antifrau i el TC estudien les denúncies per presumpta corrupció quan era el màxim responsable d'Innova

Una comissió parlamentària investigarà irregularitats en la sanitat

En una breu nota, la conselleria de Salut va anunciar ahir la dimissió de Josep Prat com a president de l'Institut Català de la Salut (ISC). La petició al conseller Boi Ruiz es fa per “poder dedicar tots els seus esforços a assumptes que l'afecten”. La setmana que ve, el Parlament aprovarà amb tota probabilitat la creació d'una comissió d'investigació, a iniciativa del PSC, per saber la implicació, entre d'altres, de Prat i l'expresident del Consorci Hospitalari de Catalunya, Ramon Bagó, en nombroses irregularitats denunciades en l'àmbit sanitari.

Poc després de saber-se la marxa de Prat, el conseller Boi Ruiz assegurava: “He acceptat alliberar-lo perquè faci front a tots els seus problemes.” El seu successor serà nomenat d'aquí a uns dies.

El febrer del 2011, Prat va ser nomenat número dos de la conselleria. Llavors compatibilitzava el càrrec amb el de director general del grup d'empreses municipals Innova de Reus, on va ser nomenat el 2003 i d'on cobrava 280.000 euros anuals. El gener passat, la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) va portar a la fiscalia de l'Audiencia Nacional i a l'Oficina Antifrau les presumptes incompatibilitats de càrrecs de Prat, que també era vicepresident d'una de les majors mútues sanitàries estatals, USP. La denúncia va forçar-ne la dimissió a Innova. Aleshores, el portaveu del govern, Francesc Homs, va assegurar que el nomenament al capdavant de l'ICS complia “escrupolosament la legalitat” i que Prat era un professional de “reconegut prestigi” en l'àmbit sanitari. Poc després, també va deixar el càrrec a USP.

La primera denúncia de la CUP sols ha estat el començament d'una sèrie d'escàndols de presumpta corrupció a l'entorn d'Innova. El grup empresarial gestiona uns 250 milions d'euros. És a dir, tres quartes parts del pressupost municipal de Reus, i té un endeutament de 226 milions. La fiscalia, el Tribunal de Comptes, el jutjat de Reus i l'Oficina Antifrau estan investigant una sèrie de trames de presumpta corrupció, malversació de fons públics i prevaricació mentre Prat n'era el màxim responsable. Les denúncies han estat presentades per la CUP, l'Ajuntament i Ara Reus.

Entre d'altres, hi ha el cas de Tecnoparc, en el qual Prat hauria autoritzat que dos alts directius i regidors municipals cobressin 132.000 euros per sous professionals mentre eren consellers d'Innova. L'aval de tres milions de l'Ajuntament a una de les empreses participades, Shirota, també està sent investigada. Aquesta empresa estava presidida per Carles Manté, exdirector general de Catsalut i Prat hauria signat el pagament de 720.000 euros durant quatre anys per treballs no justificats, la majoria sense factura. També hauria autoritzat un sou de l'arquitecte Jorge Batesteza, igualment injustificat, per assessorar per duplicat la construcció de l'hospital de Reus. Prat també hauria llogat a Benestar Social un magatzem seu a Tarragona per obrir-hi un centre de menors.

LA FRASE

He estat el protagonista d'informacions que han qüestionat la meva honorabilitat
Josep Prat
Expresident de l'ICS
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.