Comunicació

ALBERT CUESTA

VA INICIAR LA CAMPANYA PEL TWITTER EN CATALÀ

“El pròxim repte: Twitter en català al mòbil”

Em dedico a la tecnologia perquè
el meu pare venia rentadores i neveres, i m'interessa tot el que s'endolla
L'esforç ha valgut la pena?
Crec que sí, estic molt content. Ha estat un viatge llarg de dos anys i vuit mesos que finalment ha acabat amb èxit. Ha estat un treball complicat, perquè Twitter és molt hermètic, m'ha costat molt aconseguir la informació que durant molts mesos he anat piulant a la xarxa sobre el procés de traducció a la nostra llengua, en què 5.000 persones han participat de manera voluntària.
I ja podem parlar d'un Twitter 100% català?
Encara no del tot. De fet els trending topics, els temes més tractats a la xarxa, no els gestionen els mateixos que Twitter, i per tant seguiran sent els de l'Estat espanyol i no els més comentats a Catalunya.
Twitter supera els 5 milions d'usuaris a l'Estat. Tots hi podran tenir accés en català?
No, ara per ara només estarà en català per qui utilitzi Twitter des de l'ordinador, via web, no des del dispositiu mòbil. El 60% d'usuaris d'aquesta xarxa al món la utilitzen des del mòbil i, per tant, encara no tots els catalans la podran fer servir en la nostra llengua.
Vas tenir suport d'usuaris anònims i també de gent coneguda com ara Buenafuente, Puyol, Cesc Fàbregas, Sandro Rosell, Ernest Benach, Quim Monzó... Et va sorprendre?
El suport de la gent no em va sorprendre, però sí que em va sorprendre gent que pensava que s'hi apuntaria de seguida i que va trigar massa temps a fer-ho. No he trobat a faltar el suport dels polítics, però sí de celebritats catalanes. Hi ha personatges coneguts que tenen recança a dir públicament a Twitter que són catalans, perquè tenen molts seguidors de l'Estat i piulen en castellà.
Diuen que el tercer braç és tecnològic; quants aparells maneges amb aquest braç 2.0?
Normalment tinc dos telèfons personals que sempre porto a sobre, però acumulo uns 40 mòbils. El que realment m'interessa no són els aparells; m'interessa la vida digital, el que fan els usuaris amb aquests aparells.
I el pròxim repte?
Ja estic treballant perquè el català també arribi als telèfons mòbils i amb Twitter també, abans hi havia companyies que tenien la versió en català i ara ja no. Hem de lluitar perquè això canviï i hi hagi sistemes operatius en la nostra llengua.
Quin és el futur de les xarxes socials?
Crec que les xarxes socials van cap a l'especialització; gent a qui agradi la gastronomia, a qui agradi el rock o a qui agradi anar amb bicicleta tindran xarxes particulars, personalitzades.
I els perills?
Molts. Hi ha gent que no és conscient dels riscos que hi ha explicant la seva vida a la xarxa; poses la teva vida en un aparador sense ser-ne conscient.
Ets un dels periodistes que més coneixen les novetats de la xarxa; escrius sobre el tema des dels anys vuitanta. Per què et va atrapar el món tecnològic?
Per tradició familiar; el meu pare venia rentadores i neveres. M'interessen molt les coses que s'endollen i hi ha electrodomèstics molt més interessants que els aparells que considerem més avançats. El meu accés a la informàtica va ser per la formació; sóc dissenyador d'altaveus i un cop s'hi va aplicar la informàtica em vaig deixar atrapar.
Creus que s'ha avançat a l'hora d'explicar tecnologia?
Encara no expliquem bé què és la tecnologia, encara hi ha molta feina per fer. Només utilitzem el 20% de les funcions dels aparells, queda molt camí per aprendre...
Una de les novetats ara és el nou Ipad mini d'Apple; què ens en pots avançar?
Doncs és encara una estimació, però sembla que amb vista a l'octubre Apple farà un nou Ipad més econòmic i més petit, que es podrà portar a la butxaca. Intentarà treure al mercat un producte assequible i pràctic.
Ets fan d'Apple?
Fa molts anys que utilitzo Mac com a ordinador, però no com a mòbil. Les meves necessitats no les trobo a l'Iphone, necessito treballar amb un teclat habitual i no amb un de tàctil com els d'Apple. Però sí que és cert que si em demanes consell sempre et diré que et compris un ordinador d'Apple, així mai més em plantejaràs cap problema.
I què ha passat a Blackberry? Sembla que perd pistonada...
La polèmica és completament distorsionada. És cert que Blackberry i Iphone no poden competir quant a aplicacions; l'Iphone en té moltes més. Però depèn de l'ús que hi donis. Si vols jugar o veure vídeos determinats és molt millor una altra plataforma que no la de Blackberry.
I d'on ve la mala fama de Blackberry?
Hi ha una dada clara: el telèfon intel·ligent més venut a l'Estat el 2011 va ser una Blackberry. Cal tenir present que l'Iphone no tindrà més del 15% del mercat, perquè no busca un mercat massiu, busca un client amb un nivell adquisitiu elevat.

a la vida real

Albert Cuesta és el periodista que ha impulsat que Twitter parli català des de fa només unes hores. Una xarxa social, que des d'ahir parla la nostra llengua gràcies a la campanya i el suport mediàtic que se n'ha fet des de fa més de dos anys. Aquesta història va començar l'octubre del 2009: Twitter va obrir la traducció a quatre idiomes més, però no al català; va ser llavors quan Cuesta va demanar que fessin la traducció catalana, i van trigar més d'un any a contestar-li: “Un dels treballadors de Twitter, que tenen la paella pel mànec, en el tema de la localització, encara veuen Catalunya amb el filtre de Madrid.”

De la digit@l...

# @albertcuesta 9.097 seguidors a Twitter

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.