Medi ambient

medi ambient

La nova llei de costes afecta 800 finques a Platja d'Aro

Les propietats del front marítim quedaran excloses del domini públic maritimoterrestre, que en perjudicava la rehabilitació

A Blanes esperen resoldre els problemes a càmpings i blocs de servei

L'exclusió de Platja d'Aro del domini públic maritimoterrestre, tal com s'inclou en l'avantprojecte de la llei de costes, va ser rebut ahir amb satisfacció a Platja d'Aro. El problema residia en què el límit del domini i la servitud de trànsit afectava bona part dels edificis del front marítim, els situats davant del passeig. En total, unes 800 finques cadastrals –entre pisos, hotels, pàrquings, etc.– que quedaven completament a mercè de la direcció general de Costes estatal. L'Estat espanyol, per exemple, les hauria hagut d'expropiar i convertir-les en espai públic, i per fer-hi qualsevol reforma –per mínima que fos, tant a l'interior com a la façana s'havia de demanar permís a Costes. A més, això podia provocar que la propietat perdés automàtica els drets sobre l'espai a favor de l'Estat, que aleshores atorgaria una concessió que no es podia ni vendre ni heretar.

El tinent d'alcalde de planificació urbanística de Platja d'Aro, Pep Solé, va explicar ahir que aquest “ha estat un problema històric per culpa d'una llei que era irreal”, i que provocava que no es fessin inversions i que hi hagués edificis que es deterioraven en excés. Per exemple, hotels com ara el Pete, el Cosmopolita i el Cabo van tancar i no s'han pogut tornar a obrir malgrat que en algun cas fins i tot els havien adquirit nous propietaris per reformar-los. Solé va remarcar que el que es pretenia era resoldre la qüestió del nucli urbà, on ara el domini públic inclourà només el passeig. No afectarà, en canvi, ni el Port d'Aro ni altres platges: “La llei ha d'ajudar a protegir la costa, però ha de tenir en compte també el cas dels nuclis urbans.”

Solé es va mostrar satisfet per haver aconseguit que Platja d'Aro formi part de l'excepcionalitat. Ara, però, s'ha d'observar com s'acaba tramitant la llei i el redactat final. Ahir, sense anar gaire més lluny, a Empuriabrava ja es va alertar que la llei inclou també un apartat que diu que els terrenys exclosos de la zona maritimoterrestre seran propietat de l'Estat.

Blanes, a l'espera

Un altre dels municipis afectats és Blanes, pels càmpings i els blocs de servei de s'Abanell. L'alcalde del municipi, Josep Marigó, va dir ahir que ara s'estudiaran el text fil per randa per veure com afectarà aquests casos: “Els blocs no complien la llei perquè la llei només preveia serveis a les platges, i aquí sempre han funcionat com a restaurants tot l'any, i així ho hem defensat.” En el cas dels càmpings, podien perdre tota la franja més propera al mar perquè era dins del domini públic maritimoterrestre: “Ningú no va entendre mai aquests límits, i volem que ara puguin tenir estabilitat.”

LES FRASES

El que teníem era un disbarat que suposava inseguretat jurídica; era un text irreal i no s'aplicava
Pep Solé
tinent d'alcalde de planificació urbanística de platja d'aro
Hem d'estudiar la llei, perquè l'antiga afectava càmpings i els blocs de serveis de s'Abanell
Josep Marigó
alcalde de blanes
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.