Medi ambient

Medi ambient

Un 95% dels incendis es controlen ràpidament

En el GRAF estudien com millorar aquest percentatge utilitzant nous mètodes i tècniques

Els incendis de disseny són una eina per avançar en la prevenció i l'extinció dels focs

L'abandonament del bosc fa que s'hi acumuli un enorme volum de biomassa forestal. I la regressió de la ramaderia i l'agricultura han provocat que el que abans eren pastures i camps de conreu, avui sigui un bosc continu. A aquestes dues realitats s'hi afegeix l'extinció sistemàtica dels incendis, o sigui, l'eliminació del foc de l'ecosistema. Tot plegat conflueix en un augment del risc d'incendis de més intensitat. Avui en dia, els recursos materials i humans dels bombers són extremadament efectius en l'extinció d'incendis: un 95% s'apaguen ràpidament i tenen poc recorregut. En canvi, el 5% restant és el que crema el 90% de les hectàrees totals afectades pels incendis.

Aconseguir reduir aquest 5% és un dels objectius dels bombers, i una de les màximes preocupacions dels Grups de Reforç d'Actuacions Forestals (GRAF), que són bombers amb una formació específica. Per això s'han desenvolupat diverses tècniques, algunes de les quals són pioneres, per conèixer millor com evolucionarà un foc i avançar en una prevenció útil: “el comportament d'un incendi es va repetint en funció del lloc i el clima. Conèixer aquests patrons és vital per saber on el foc pot agafar força, preparar-te millor i saber com has d'actuar. Així, has guanyat el 90% de la partida.” Així ho explica el cap dels GRAF Marc Castellnou, des d'on s'ha innovat en el concepte dels incendis de disseny, que va néixer a Catalunya fa 10 anys per la necessitat dels bombers d'haver d'actuar molt ràpidament pel fet de ser un país molt forestal i poblat. Ara aquest sistema ja s'aplica a molts altres llocs del món. “Cada matí estudiem, segons el temps, l'estat de la vegetació... amb quin incendi ens podem trobar. A Catalunya hi ha 14 tipus d'incendi diferents”, explica Castellnou.

A les comarques gironines, hi ha tres grans tipus d'incendi: el de vent fort i sec, sobretot tramuntana; el de vent sud o de ponent; i els topogràfics, més petits però més habituals. Edgar Nebot, tècnic del GRAF, explica que els dos primers sovint s'escapen de la capacitat d'extinció: “corren molt, i hem de ser ràpids a atacar el motor de l'incendi.” Si es controla, es redueix el potencial d'aquell incendi. Això s'aconsegueix la gran majoria de vegades, i el gran repte és reduir encara més aquest percentatge. Per això, durant l'any, es busquen espais ben situats que permetin treballar amb garanties i que siguin segurs per als bombers, el que s'anomenen els punts estratègics de gestió, i que són els punts on es preveu que canviarà el comportament de l'incendi. Per Nebot, “és en aquests espais on cal concentrar les inversions i les tasques de prevenció, no es tracta de fer franges a pertot, sinó d'assegurar els espais des dels quals nosaltres sabem que serem més eficients per apagar el foc”.

La paradoxa del foc

Un altre concepte interessant en la prevenció dels incendis, que cada vegada es treballa més, és la paradoxa del foc: l'efectivitat en l'extinció d'incendis fa que cada vegada els focs siguin més petits, i que s'acumuli més biomassa als boscos. Per tant, cada vegada hi ha més risc que quan un incendi forestal es descontroli, sigui més intens i potent. Davant d'això, es treballa cada vegada més en l'ecologia del foc i en la integració del foc en la gestió forestal. Castellnou afirma que “el foc és inherent als ecosistemes, i és un dels elements que rejoveneix el bosc. En alguns casos, un foc gestionat i controlat, de sotabosc, ens permetria vacunar el bosc contra incendis que sí que et podrien cremar tots els arbres”. Nebot explica que ja s'han fet cremes prescrites al Montgrí i en el cap de Creus: “el repte és ara gestionar incendis.” És un repte complex en què encara hi cal molt de debat per endavant.

LA FRASE

El foc no és dolent per si mateix, perquè un foc controlat ens permetria vacunar un bosc contra incendis
Marc Castellnou
Cap del graf

LA XIFRA

95
per cent dels focs
es controlen i s'apaguen poc després que s'hagin detectat, i no tenen més conseqüències.

Les ADF, repartides per tot el territori

Les Agrupacions de Defensa Forestal també fan una feina important de vigilància i primera actuació en un bosc, gràcies a la gent que s'hi implica voluntàriament des del mateix territori.

La ramaderia, una eina important per a les finques

La ramaderia havia estat, indirectament, un dels millors mètodes de prevenció d'incendi. Els ramats s'alimenten amb el sotabosc, que queda net i sense risc de ser un polvorí. S'han desenvolupat diverses iniciatives en aquest sentit, i hi ha privats que han optat per aquesta solució. Per exemple, Carme Gras, que té una finca a Quart on té un ramat de tretze vaques de l'Albera que fa servir, en bona part, per netejar el sotabosc: “allà on abans no hi veies un pam ara tens un camp de visió molt més llarg. No ho fan tot, però serveixen molt”. Això després li facilita les estesades mecàniques, i li permet fer un manteniment continuat del bosc de l a seva finca. Reconeix que porta més feina d'entrada que contractar una empresa, però també que és més econòmic i més sostenible: “tot es pot complementar, i així també recuperem la ramaderia.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.