cultura

arqueologia

Troben dues ‘tabernae' de vi i peix a Empúries

El 66è Curs d'Arqueologia acaba avui després de tres setmanes d'excavacions a l'‘insula' 30 de la ciutat romana

Dues tabernae o establiments comercials romans dedicats, respectivament, a la pesca i el vi, han estat localitzats pels trenta arqueòlegs d'arreu del món que han participat durant les últimes tres setmanes en les excavacions de la 66a edició del Curs d'Arqueologia d'Empúries, que acaba avui. Els treballs s'han portat a terme en tres sectors diferents de l'anomenada insula 30 de la ciutat romana i, a més de les dues tabernae situades a tocar de les termes públiques, també s'ha continuat amb l'excavació d'un dels carrers principals (cardo B) que van de nord a sud de la ciutat romana. El local dedicat a la venda de peix ha estat datat entre els segles II i III després de Crist, i possiblement era regentat pel mateix pescador, ja que s'hi han trobat gran varietat de ploms que servien per fixar les xarxes al fons del mar, i també hams de grans dimensions, probablement per a peixos grans com ara les tonyines. En el farcit del subsòl d'aquesta taberna relacionada amb la pesca s'ha trobat també un fragment de labrum: una gran pica que s'utilitzava sobretot en edificis termals. En aquest objecte hi ha un petit fragment d'inscripció amb les lletres “SVO”, que segurament fan referència a la persona que va pagar la peça.

A l'altra tabernae, s'hi han trobat diversos elements relacionats directament amb la vinya i el vi, com ara ganivets i un petit podall per podar vinyes, així com més de 25 monedes romanes. A més, s'hi han localitzat les restes de dos grans dolia, encastats al terra, que s'utilitzaven per emmagatzemar vi. Cada recipient podria tenir una capacitat d'uns 800 litres. D'altra banda, s'ha descobert una pedra treballada de premsa de vi que servia d'encaix per fixar al terra una de les bigues de la premsa de vi. Aquesta taberna correspondria al segle II dC.

L'excavació del carrer ha permès ampliar amb noves dades com va evolucionar aquest sector de l'urbanisme de la ciutat romana, especialment en la fase més tardana. Aprofitant el tall que en aquest sector va provocar una trinxera de la Guerra Civil Espanyola, s'hi ha pogut veure tot el tall estratigràfic i estudiar l'amortització de les grans clavegueres centrals que formaven part dels carrers anteriors i que es troben en els nivells més profunds.

LA DATA

S. II-III dC
Els dos comerços localitzats a la ciutat romana d'Empúries estan datats entre els segles segon i tercer després de Crist.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.