cultura

art

Els horitzons de Marta Vergonyós

L'artista presenta al Museu de la Mediterrània l'exposició ‘Blueism', sobre l'obsessió de conèixer

Dins el cicle Ancoratges, comissariat per Eugeni Prieto, l'artista i cineasta empordanesa Marta Vergonyós (Esclanyà, 1975) presenta al Museu de la Mediterrània de Torroella les pintures i gravacions sorgides del projecte Blueism, que va desenvolupar a la Casa Forestal de Sant Martí d'Empúries com a beneficiària de la Beca de Primavera de l'any 2009. L'artista va dedicar els tres mesos de la seva estada a contemplar dia rere dia la sortida i la posta del sol des de l'ampli finestral de l'estudi, en un gest repetitiu, reconcentrat i obsessiu, una melancolia específicament femenina, com la que dóna nom a una malaltia atribuïda només les dones àvides de coneixement, el blueism.

“Escullo un tros d'horitzó, el cuido i l'observo cada dia, durant un minut de silenci, i amb el temps em van entrant a dins el blau plata, el cobalt, l'ultramarí, el prússia, el manganès, el blauet, el lapislàtzuli”, explicava Marta Vergonyós a propòsit de la seva experiència a Empúries, durant la qual va enregistrar amb la seva càmera dia a dia el mateix enquadrament d'horitzó, al mateix temps que componia un haiku i pintava una peça a partir de cada fotograma filmat. “Un minut en silenci, mirant l'horitzó, com una promesa guaridora d'un cert anhel d'infinit”, diu sobre el sentit de l'exposició, oberta fins al 15 d'octubre, aquesta artista que ha basat bona part del seu treball a recollir la memòria i el saber de les dones, com en el film Transmissions (2010), inspirat en els gestos austers, immemorials, de les seves dues àvies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.