Política

Duran i Lleida anirà a la manifestació de la Diada

El líder d'UDC anima tots els militants d'Unió a participar-hi, inclosos els membres del govern

Matisa que no serà a la marxa per reclamar la independència de Catalunya sinó per defensar el pacte fiscal

El president del Comitè de Govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, assistirà finalment a la manifestació prevista per a la tarda del proper Onze de Setembre. En la primera carta setmanal a la militància després de l'estiu, el líder d'UDC explica que tot i haver decidit inicialment que no seria a la manifestació ha canviat d'opinió perquè “ara toca prioritzar Catalunya”.

Duran precisa en el text fet públic aquest divendres que “la gota que ha fet vessar el vas” han estat les recents declaracions de la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que “amb la intenció per enèsima vegada de penjar-se medalles” ha dit que el govern espanyol ajudarà la Generalitat a pagar les nomines i els concerts d'aquest mes. “Fins aquí podíem arribar”, exclama Duran.

A més, el portaveu de CiU a Madrid anima tots els militants d'Unió a ser en la manifestació, fins i tots als membres del govern. El líder democratacristià compara la mobilització amb les de Sant Boi de Llobregat el 1976 i la del Passseig de Gràcia de Barcelona del 1977, quan els catalans van reivindicar amb veu alta la llibertat.

Pacte fiscal

Amb tot, Duran i Lleida deixa clar que ni ell ni el partit seran a la manifestació per reivindicar la independència de Catalunya, sinó per reclamar la necessitat del pacte fiscal, tal com ha demanat el president de la Generalitat. Tot i que l'objectiu de la manifestació se centra en la reclamació d'un Estat propi, UDC es limitarà a defensar el nou model de finançament “per acabar amb la injustícia a què es veu sotmès el poble català” i a fer sentir la veu d'aquells “que volen demostrar la voluntat de ser del poble català, de la seva dignitat”, afegeix.

“No cal sentir-se independentista. Ja no és la manifestació en pro de la independència. És un acte d'afirmació catalanista. És més encara, no cal ni ser catalanista per anar-hi. N'hi ha prou a ser català, viure, treballar –o desitjar fer-ho– i estimar Catalunya”, assegura Duran. Segons ell, la reclamació del pacte fiscal demostrarà la voluntat del poble de Catalunya de “continuar avançant”.

Durant la roda de premsa posterior a la darrera reunió del Comitè de Govern d'Unió, Duran i Lleida va explicar que no assistiria a la manifestació, tot i que animava tots els militants d'Unió i tots els catalans a ser-hi. El motiu era que havia d'assistir al Ple del Congrés dels Diputats, on es debatrà la ILP que reclama que TV3 es pugui veure al País Valencià. “CiU serà present al Ple del Congrés perquè aquesta és la nostra obligació, però jo participaré en la que tinc el convenciment que hauria de ser i, a més, serà, una jornada històrica”, conclou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.