Comunicació

Sense senyal: i ara què?

La reciprocitat de TV3 al País Valencià depèn, ara per ara, de la voluntat política del president Alberto Fabra o d'una sentència del Tribunal Suprem

ACPV assegura que la ILP ha aconseguit ampliar el consens social i polític

“Sabem que TV3 tornarà a veure's al País Valencià. No sabem quan ni com, però estem segurs que el procés de tramitació de la ILP Televisió sense Fronteres, ha contribuït a crear aquesta esperança.” Amb aquest optimisme s'expressa el secretari d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, després que el PP i UPyD vetessin al Congrés dels Diputats la iniciativa, que va rebre el suport de més de 650.000 firmes, i que hauria permés la legalització del senyal català al territori valencià.

Malgrat tot, Gisbert considera que la “guerra” per TV3 no s'ha perdut, ans al contrari. “A poc a poc, anem guanyat més batalles, cosa que ens fa sentir-nos més forts i notar com l'enemic s'afebleix”, subratlla. I és que el portaveu de l'entitat, presidida per Joan Francesc Mira, assegura que el veto de la ILP no suposa tornar al punt de partida, que les mobilitzacions realitzades arreu de l'Estat i de la Unió Europea han aconseguit un objectiu impensable fa uns anys: un consens polític i social no sols pel que fa a la reciprocitat, sinó també per normalitzar les relacions entre Catalunya i el País Valencià.

“La base social que dóna suport als nostres plantejaments és cada vegada més àmplia i se sent més forta. Mostra d'això és que el PP ja no s'atreveix a fer un discurs radicalment contrari a les nostres propostes, sinó que utilitza subterfugis i excuses perquè sap que pot tindre conseqüències polítiques i electorals importants”, subratlla Gisbert. A més, el portaveu d'ACPV adverteix que si els populars insisteixen en el seu “apartheid” lingüístic i cultural, l'únic que aconseguiran és fer més gran aquesta distància amb els ciutadans i les formacions polítiques que reclamen un nou model territorial. “Si no entenen això, la situació els acabarà desbordant”, rebla.

Per això, insta el president valencià, Alberto Fabra, a ser coherent amb les paraules que va pronunciar en defensa de TV3 quan era alcalde de Castelló. I és que, ara per ara, la solució més ràpida al conflicte seria que els governs valencià i català arribaren a un acord de reciprocitat, o que Fabra ordenara desprecintar els repetidors de TV3 i retirar els expedients sancionadors a TV3 (ambdues mesures no són excloents). “Si no ho fa, demostrarà que és igual que el censor Francisco Camps i que està subordinat al govern espanyol”, assevera.

Gisbert apunta que el Tribunal Suprem encara no s'ha pronunciat sobre el recurs presentat per ACPV, però que podria fer-ho molt prompte i que una sentència favorable resoldria la qüestió. El secretari també avança que l'entitat ja està estudiant altres vies possibles perquè torne el senyal. “És prompte encara per a concretar res, però estem esperançats”, diu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.