Política

Duran assegura que el dret a l'autodeterminació no equival a independència

El líder d'UDC subratlla que el seu partit aposta per un model de confederal

Defensa que és “perfectament democràtic” convocar un referèndum per conèixer l'opinió dels catalans

El president del Comitè de Govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat aquest dimecres que el dret a l'autodeterminació no equival necessàriament a independència. Segons ell, “es pot exercir el dret d'autodeterminació i apostar per una fórmula que segueixi en el context d'Espanya”.

En declaracions a la Cadena Ser, Duran ha recordat que ell mateix va ser a la manifestació de l'11 de Setembre sense demanar la independència sinó el pacte fiscal. Per això, ha assenyalat que en democràcia el que compta són les urnes i no les manifestacions.

En aquest sentit, ha defensat que és “perfectament democràtic” que es faci un referèndum per conèixer l'opinió dels catalans i ha garantit que el govern no se saltarà la llei.

El líder d'UDC ha remarcat que el seu partit defensa un model de confederació amb Espanya, és a dir “continuar treballant junts però des del reconeixement d'una sobirania que la Constitució ara no dóna” a Catalunya.

Així, ha considerat que mentre es parli de “dret a decidir” i d'“estructures d'estat” no hi haurà diferències amb la postura del seu partit. Amb tot, ha reconegut que hi haurà “llenguatges diferents” entre CDC i UDC quan es parli de referèndum per a una “proposta secessionista que no té en compte que l'important és la nació i que no s'entén nació sense persones i se salta la cohesió social”. De fet, ha insistit que la federació nacionalista encara no ha establert cap programa electoral, i serà en el moment d'elaborar-ho quan les dues formacions hauran de posar-se d'acord.

Duran ha admès que l'avanç electoral es deu en gran part al fracàs del pacte fiscal, però també a la manifestació de la Diada, on “una part important del poble català” va deixar clar que volia un marc polític i financer diferent. En qualsevol cas, ha negat que sigui per ocultar les retallades pressupostàries.

El secretari general de CiU ha avisat que l'etapa que s'obre ara a Catalunya serà llarga, complexa i plena de dificultats. Malgrat tot, ha augurat que no es cometran “disbarats” i que procurarà que no hi hagi frustració entre els catalans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.