Política

La Selva aprova la moció per crear l'estat català

El ple del Consell Comarcal va donar llum verd també a la nova forma de gestió dels menjadors escolars, i el govern reitera que vol el servei mancomunat, sense escoles que vagin “per lliure”

La moció a favor de l'estat propi català es va aprovar ahir al ple del Consell Comarcal de la Selva amb els vots favorables de CiU, ERC i els tres regidors independents, l'abstenció de tots els consellers del PSC, excepte d'un, que hi va votar en contra (el grup tenia llibertat de vot), el Millor i ICV-EUiA, i el vot en contra dels dos regidors del PP i un de socialista. La moció va ser defensada per Joan Garriga (ERC), que va fer una llarga –i a estones gairebé poètica– exposició de les raons que porten a demanar l'estat català.

Tot i que la moció va generar un cert debat, n'hi va haver més a l'hora d'aprovar el canvi de forma de prestació del servei de menjador escolar i el plec de clàusules que regiran la contractació del servei. El servei de menjador escolar a la comarca l'ha estat fent l'empresa Eurest, que tenia un contracte de vint anys (a raó de 3 milions d'euros cada any), segons va explicar el gerent de consell, Joan Burjachs. Segons el que es va aprovar, en comptes de ser un contracte, serà una concessió de vuit anys (prorrogable a quatre més), i es passa d'una gestió directa, en la qual el Consell Comarcal tenia un percentatge d'ingressos en concepte de gestió, a un gestió indirecta, fet que, entre altres coses, significarà menys ingressos per al consell, segons va explicar Burjachs, i farà que el consell se centri en les comissions de control dels menjadors, sense intervenir en la gestió dels rebuts.

Burjachs va negar que aquest canvi de gestió hagi estat influït pels conflictes viscuts en algunes escoles, sobretot a Vilobí, que reclamava la gestió del menjador per part de l'Ampa.

El conseller del PP Enric Martínez va preguntar què passarà a partir d'ara si una escola vol portar el menjador escolar, però el president del consell, Robert Fauria, no ho va acabar d'aclarir. Des del govern es continua repetint que “la voluntat és portar els menjadors escolars” i que es treballa “per un millor servei”. També es justifica en la complexitat del territori, ja que argumenten que es garanteix un bon servei escolar a un preu raonable (pel fet de portar molts menús una sola empresa) en poblacions molt petites que tindrien molt complicat gestionar el menjador. En aquest sentit, Fauria va advertir que cada cop s'estan mancomunant més serveis, i que la gestió dels menjadors n'és només un exemple.

Josep Romaguera (ICV-EUiA) va criticar que segons la FAPAC (federació que agrupa les ampes de Catalunya) a les comarques gironines el Consell Comarcal de la Selva “és el que té una resistència més extrema” a cedir la gestió als centres que ho demanin. Martí Nogué (PSC) va criticar també que es continuï apostant pel cobrament avançat dels menús escolars.

A l'apartat de precs i preguntes, Romaguera, Martínez i Noguer també van criticar que el president i el vicepresident del Consell Comarcal, Jordi Orobitg, portessin l'estat de l'N-II a la Fiscalia sense informar-ne a ningú. Fauria va negar que l'haguessin mogut “les ganes de sortir al 30 minuts”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.