Política

Castells vol una àmplia majoria per la consulta

L'exconseller referma el seu gir sobiranista i avisa el PSC que “no s'hi val passar ‹de canto›” respecte del referèndum

“Independència? Depèn de l'alternativa. Si és seguir com fins ara, ho tinc bastant clar. I si és un federalisme de maquillatge dels qui no hi creuen ni hi han cregut mai, també.” Ja ho havia apuntat i, ahir, Antoni Castells, conseller d'Economia amb els governs tripartits, va refermar davant d'un auditori obertament independentista les seves simpaties per l'aposta d'un estat per a Catalunya. Castells, però, neda i guarda la roba: si l'alternativa fos un nou tipus de relació amb Espanya, “un pacte de tu a tu amb l'Estat” –sobre el que en qualsevol cas es mostra molt escèptic–, s'hauria d'estudiar.

Castells, però, va insistir que ara el que toca és treballar per assolir “una àmplia majoria al Parlament a favor de la consulta, que no és el mateix que a favor de la independència”, per tal que l'“efervescència” del moment actual esdevingui “projecte polític”. Per això, tot i que les picades d'ullet a la parròquia convocada per l'Assemblea Nacional Catalana van ser contínues, Castells va repetir que el que toca no és parlar de la independència, sinó anar pas a pas i centrar-se en el que ve primer. De la consulta van les eleccions i sobre això és sobre el que tothom s'ha de definir ara, va defensar. “No valen subterfugis ni excuses. No s'hi val passar de canto”, va etzibar en una referència evident al PSC, on encara milita. Per compensar i no confondre's amb el discurs de CiU, també va afegir que “ningú té el monopoli” d'un procés que han de liderar “els partits, no un únic partit-nació”.

Negociació dura

Després, si s'obté aquesta majoria, tocarà “una negociació molt dura” amb l'Estat, en la que Europa pot jugar un paper pressionant Madrid sempre que els arguments catalans es basin en majories àmplies i “principis democràtics”. “Ens hem de carregar de raó.” I, viatjant al futur a petició del presentador de l'acte, tot i la insistència en “no posar el carro davant els bous, que és l'especialitat del país”, Castells va pronosticar que, a més de viable, la independència és desitjable: un estat català també tindria dèficit públic, però menys; estaria més sanejada; seguiria sent Europa i s'hi viuria millor.

Tres edils del PSC pleguen

Els tres regidors que el PSC tenia a l'Ajuntament de Manlleu, Josep Colomer, Fina Sala i Rafa Cuenca, van anunciar ahir que s'han donat de baixa del partit per discrepàncies amb la direcció socialista en el debat sobre el dret a decidir i un eventual procés independentista a Catalunya.

El primer secretari i candidat del PSC a les eleccions, Pere Navarro, va voler treure ferro a la situació en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què es va limitar a apuntar que, de discrepàncies internes, n'hi ha a tots els partits. Com a exemple, va posar el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, perquè “discrepa de l'independentisme d'Artur Mas”, va dir Navarro.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.