HISTÒRIA
Els monestirs seran el tema del Col·loqui de Tardor
El Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles i la UdG commemoraran d'aquesta manera el 1.200 aniversari de la comunitat benedictina de Sant Esteve de la ciutat de l'estany
A l'edat mitjana, a mesura que els francs anaven avançant cap al sud, els monjos benedictins es van anar assentant al territori. Aquella colonització es va concretar en la fundació de monestirs com ara el de Sant Esteve de Banyoles, l'any 812, a redós del qual va créixer la ciutat. D'aquella data es compleix enguany el 1.200 aniversari, una efemèride que el Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles (CECB) i la UdG han aprofitat per dedicar als monestirs benedictins la pròxima edició –la dinovena, ja– del seu Col·loqui de Tardor, que tindrà lloc els dies 23, 24 i 25 de novembre.
El programa
El col·loqui conté deu comunicacions i un debat, així com la presentació del llibre Els senyors de Banyoles: els abats del monestir de Sant Esteve (abaciologi), de Joan Anton Abellan i Josep Grabuleda. La conferència inaugural, a càrrec del pare abat de Montserrat, tractarà de la figura de sant Benet i la vigència del seu missatge en l'actualitat. Cristòfol Trepat (UB) parlarà de l'evolució dels monestirs entre els segles II i XII; Karen Stöber (Universitat de Lleida), dels monestirs femenins a l'edat mitjana; Josep Maria Sarlach (Universitat Pompeu Fabra), del paper dels monestirs en la colonització agrícola a la Catalunya altmedieval; Lluís To (UdG), del monestir banyolí i la noblesa feudal els segles XI i XII; Aymat Catafau (Universitat de Perpinyà), dels casos dels monestirs de Cuixà, Arles de Tec i Sant Martí del Canigó; Rosa Lluch i Prim Bertran, dels monestirs com a difusors de coneixement; Eduard Carbonell (UdG), de l'arquitectura a Catalunya pels volts de l'any 1000; Josep Maria Reyes (CECB), de la jurisdicció feudal del monestir banyolí, i el prevere i historiador Ernest Zaragoza –en la intervenció de clausura–, de la trajectòria del monestir de Sant Esteve dins la congregació claustral.
La seu del col·loqui serà la sala d'actes del Museu Darder, tot i que la conferència inaugural i la presentació del llibre tindran lloc a l'auditori de l'Ateneu.
Actes complementaris
A més de la presentació de ponències, es faran dos debats. Per a l'últim dia s'ha organitzat una visita a l'exposició que es muntarà a l'Arxiu Comarcal (que té la seu al monestir), La vida a Sant Esteve de Banyoles fa 300 anys, guiada per Josep Grabuleda, arxiver municipal. Sense abandonar el recinte, es farà posteriorment una altra visita, aquest cop al retaule de la mare de déu de l'Escala i l'arqueta de Sant Martirià, guiada per Antoni Torres, del CECB.