Política

El govern acusa l'Estat d'invasió competencial

Homs replica a Montoro amb un informe que revela duplicitats en totes les competències transferides a la Generalitat

El portaveu assegura que això dificulta les inversions i impossibilita la reactivació econòmica

Afirma que davant d'aquesta situació és ”evident” que hem d'anar cap a un “Estat propi”

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha acusat l'Estat de dificultar inversions i impossibilitar la reactivació econòmica amb la seva invasió competencial permanent. S'ha remès a una informe de l'Institut d'Estudis Autonòmics que revela duplicitats provocades pel govern espanyol en pràcticament totes les competències transferides a la Generalitat. “Aquesta és l'única bandera que aixequem”, ha replicat Homs al ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que prèviament havia acusat el president de la Generalitat d'aixecar “banderes polítiques” perquè “no sap lluitar contra la crisi”. “És evident que veient aquest informe, hem d'anar a una mena d'estat propi”, ha reblat Homs.

El govern va encarregar el maig passat un informe a l'Institut d'Estudis Autonòmics sobre les duplicitats normatives i la invasió de competències per part de l'Estat. Segons ha explicat Homs, aquest informe de més de 300 pàgines, revela que el govern espanyol, particularment en l'última dècada, “no ha parat de dictar normes sobre competències que són de la Generalitat”, cosa que genera “contradiccions” i també “inseguretat jurídica”. “I al final, qui paga els plats trencats es la ciutadania i les empreses del nostre país”, s'ha queixat.

Això es reflecteix en diferents classificacions internacionals sobre burocràcia i seguretat jurídica. Per exemple, el Fons Monetari Internacional situa Espanya en el lloc 136 de 183, “en la línia d'Uganda a l'hora de la burocràcia”, i per davant hi ha països “interessants de visitar” com Oman o Kazakhstan.

Com a conseqüència d'aquesta invasió, l'Estat manté, ha continuat, “importants aparells administratius”, i ha donat alguns exemples. En el cas del turisme, transferit a la Generalitat, l'Estat té un pressupost de 990 milions d'euros i 5.084 funcionaris. “No els toca però ho fan, i després parlen de lleialtats institucionals”, ha lamentat Homs, referint-se així a les paraules d'aquest dimarts del ministre d'Hisenda.

L'Estat “fa la vida impossible” a les empreses

Precisament, Homs ha replica a Montoro dient-li que “l'única bandera” que aixeca Catalunya és informes com el de l'Institut d'Estudis Autonòmics, que constaten un “garbuix” de normatives. “Això és el que fa mal a l'economia, és això el que no funciona. És això el que situa l'Estat espanyol en els pitjors rànquings de seguretat jurídica del món. És això el que dificulta les inversions d'empreses al nostre país, el que impossibilita la reactivació econòmica, les duplicitats de l'Estat atorgant-se competències no assignades i fent la vida impossible als operadors econòmics”, ha argumentat.

El que fa la Generalitat davant d'aquesta situació, ha remarcat Homs, és recórrer al TC tot allò que pugui. En tot cas, aquest informe és “un argument més que situa les coses com la majoria parlamentària va decidir que s'havien d'anar situant”. “És evident que, veient aquest informe i les duplicitats absurdes i les conseqüències que tenen per a la gent, hem d'anar a una mena d'estat propi”, ha conclòs.

En preguntar-li per un informe en sentit contrari que va encarregar l'Estat, Homs ha remarcat que és una llei “espanyola”, referint-se l'Estatut, la que va fixar les competències de la Generalitat, i ha citat el Síndic de Greuges, per exemple. Per això ha demanat al govern espanyol que respecti ell mateix les lleis espanyoles i sigui “una mica més congruent”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.