Societat

solidaritat

Les ONG que fan cooperació, abocades a un cul de sac

La coordinadora d'entitats solidàries de les comarques gironines denuncia que la Generalitat les està abocant a un desmantellament progressiu

Les associacions sobreviuen gràcies als estalvis

Les retallades del govern de la Generalitat estan conduint les entitats que treballen en matèria de cooperació per al desenvolupament al seu desmantellament progressiu. Actualment, i segons van denunciar ahir el president i el secretari de la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines, Rafel Villena i Lluís Puigdemont, respectivament, aquestes entitats ja es troben en un carreró sense sortida i, en alguns casos, perilla la seva continuïtat. En aquest sentit, segons van exposar, a hores d'ara no han rebut ni un cèntim dels 119.000 euros que el govern els havia promès per aquest any i l'única solució que se'ls ha plantejat és que demanin un crèdit a les entitats bancàries. Aquesta solució, però, la descarten perquè això els representaria haver de pagar prop de 7.000 euros en interessos que haurien de desemborsar de les seves butxaques. Les retallades afecten una setantena d'entitats de les comarques gironines que duen a terme projectes de cooperació al desenvolupament.

Part d'aquesta situació s'explica pel desmantellament que ha viscut la mateixa Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), que ha vist que la seva plantilla es reduïa d'un 60% i que, dels 49 milions d'euros assignats pel 2010, s'ha passat aquest any als 10 milions d'euros. La Generalitat també ha anul·lat una convocatòria de subvencions destinades a les ONG i, en canvi, manté les ajudes per a projectes de cooperació vinculats a interessos empresarials. “En comptes de donar ajudes per construir pous d'aigua potable en un país empobrit determinat, els concedeixen per a la construcció de plantes potabilitzadores en indrets on s'estan construint complexos hotelers”, va esmentar Villena, a tall d'exemple.

De moment, i mentre estan a l'expectativa de rebre els diners promesos per la Generalitat, que representen la part més important del pressupost anual, les entitats sobreviuen gràcies als estalvis. A banda dels fons del govern, les associacions reben únicament uns altres 40.000 euros anuals procedents dels ajuntament de Figueres (3.000 euros) i Girona (12.000) i la Diputació de Girona (25.000 euros).

La Coordinadora d'ONG Solidàries va fer públic ahir un manifest de suport a la cooperació per al desenvolupament elaborat conjuntament amb les coordinadores i federacions d'ONG de Barcelona, Lleida i Tarragona. El manifest ha rebut les adhesions de personalitats com ara el bisbe emèrit de São Félix do Araguaia, Pere Casaldàliga; el filòsof Josep Maria Terricabras; l'actor Josep Maria Pou, i el periodista Manuel Campo Vidal.

LA XIFRA

119.000
euros
són els diners que se'ls va prometre per aquest any des de la Generalitat i que encara no han rebut.

LA FRASE

La situació econòmica és difícil, però el problema és que no veiem voluntat política d'ajudar-nos
Rafel Villena
president de la coordinadora d'ong solidàries

La Festa del Comerç Just, molt reduïda

Setem Girona, la federació encarregada d'organitzar la Festa del Comerç Just, va celebrar aquest any l'esdeveniment però d'una manera molt reduïda per les retallades a l'ACCD. La Fundació Ajuda ha tancat les portes després que l'única delegada que tenia a Girona hagi hagut de plegar.

Problemes per trobar fons per portar als nens sahrauís

La delegació a Girona de l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí ha hagut de prioritzar els projectes que tenia previstos. Aquest any ja va haver de fer mans i mànigues per trobar els diners necessaris per portar els nens sahrauís cap a terres gironines en el marc del programa Vacances en Pau. I, a banda d'aquest projecte, només en poden mantenir un altre de doble: el sosteniment de dues escoles al Sàhara. La falta d'ajuts els ha obligat a deixar d'organitzar la campanya de recollida d'aliments i productes de neteja bàsics que es feia cada any pels volts de Nadal i suspendre també el programa que assegurava un àpat diari per als escolars de Farsia.

Els projectes de sensibilització, els més perjudicats

La fundació Sergi ha vist que dos dels seus projectes, tots dos de sensibilització, han quedat tocats pels ajustaments pressupostaris de la Generalitat. Es tracta de Girona Intercultural, que es va dur a terme, però amb menys activitats que en edicions anteriors, i el programa Educació i Convivència, adreçat als joves dels instituts. En aquest cas, la cobertura de centres és menor. Si bé la fundació no té com a eix central el treball en matèria de cooperació, el seu director tècnic, Bru Pellissa, explica que, per compensar els efectes de les retallades, estan intentant diversificar al màxim les fonts de finançament. És la mateixa línia d'acció que segueix l'associació GRAMC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.