Política

El PP treballa per “liderar l'oposició” després de rebutjar un acord amb CiU

Avisa Mas, però, que pactar amb ERC “no ajudarà” la liquiditat i que “l'escoltarà” si oblida el pla sobiranista

Proposa “majories de concentració” contra la crisi

Tot i que hi serà tot just la quarta força, el PP català ja treballa per “liderar l'oposició” en la legislatura entrant al Parlament. Els populars vaticinen que serà una legislatura molt inestable per la fragmentació i el càstig rebut per Mas, i s'han marcat la fita de superar el PSC en les municipals. Aquest és l'objectiu –fins i tot ja s'ha encarregat un “pla d'implementació” per treure vots als socialistes “a tot arreu” on governen– que va fixar ahir per unanimitat la primera junta directiva de càrrecs electes després de les eleccions, que es va felicitar pel que ha estat el millor resultat històric del partit i va aprovar que la primera iniciativa a la nova cambra s'encamini a intentar un gran pacte per fomentar la recuperació econòmica. La presidenciable Alícia Sánchez-Camacho recordava a Mas que el primer que ha de fer ara és elaborar la llei de pressupostos, i trobar-hi el suport necessari. Una tasca que veu complicada, començant pel seu propi partit, ja que troba “molt difícil poder arribar a acords amb CiU si no rectifica 180 graus el seu projecte separatista il·legal”. Tampoc tancava del tot la porta a “escoltar” el govern si ha de fer quadrar el pressupost per complir els objectius de dèficit fixats per Madrid, ja que el PP “sempre ha garantit la governabilitat”. “Pactes amb partits com ERC no l'ajudaran a garantir la liquiditat”, advertia en aquest sentit, si bé després matisava que l'Estat la garantirà, mani qui mani.

El PP, en tot cas, que tant se'n queixa, és ara qui segueix confonent Catalunya amb CiU, ja que ahir tornava a fer sang de la seva patacada per donar per mort a les urnes el projecte sobiranista, tot obviant l'ascens d'altres forces que el defensen. Camacho destacava que els partits netament independentistes han perdut dos escons, però minimitzava que n'hagin guanyat un els que volen la convocatòria d'una consulta. Els populars insisteixen que Mas “serà un president feble” perquè ha perdut credibilitat a dins i a fora, i que Catalunya serà “ingovernable” si no abandona el seu projecte nacional. “Per dignitat, ja hauria d'haver pres decisions”, suggeria Camacho, en referència a això. En tot cas, per evitar-li el tràngol a CiU de buscar un soci estable, el PP apel·la com a alternativa que tots els partits, i sobretot el PSC i ERC, busquin “els màxims consensos” per formar “majories de concentració” per lluitar contra l'atur. I, de passada, per aparcar el sobiranisme.

LES FRASES

La Catalunya silenciosa ha parlat, i bona part de l'oficial també ha votat una proposta diferent de la independentista
El vaixell cap a Ítaca ha naufragat i Mas no se'n vol assabentar. El lideratge n'ha quedat profundament tocat
Alícia Sánchez-Camacho
presidenta del pp català

El partit perd en un any 245.000 vots espanyolistes

Camacho es vantava ahir que ha tingut els millors resultats en unes catalanes (84.000 vots i un diputat més respecte al 2010) en moments molt difícils pel “desgast” arran de les decisions impopulars que ha pres el govern de Rajoy, per la qual cosa no creu que hagi tocat sostre a Catalunya. El que és cert, però, és que els populars han perdut 245.000 vots respecte a les generals de fa tot just un any. I aquest cop ni tan sols els queda el consol que aquestes eleccions eren de menor rang o que hi ha votat menys gent, ja que el mateix Rajoy va dir que eren més importants, i la participació ha estat més alta que el 2011. La bossa de vots perduts se l'ha apropiat tota C's, que n'ha rebut 275.000, i que també s'ha beneficiat de la caiguda d'uns 25.000 vots d'UPD respecte l'any passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.